free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Apr 14

Spaghetti Aglio Olio Cili Padi

Dengar sahaja perkataan  cili padi pun dah terasa terbukak selera. Selalunya kalau cili padi ni dikaitkan dengan masakan melayu yang pedas-pedas seperti gulai lemak cili padi, sambal belacan dan lain-lain. Tapi kali ni tetiba masakan orang Itali pulak nak guna cili padi. Apa hal pulak ni.

Ala, kalau dah tekak melayu tak salah tukar sini sana bagi menyesuaikan rasa. Anak-anak saya kurang gemar sikit dengan spaghetti aglio olio ni sebab rasanya yang tak pedas. Bila saya masukkan cili padi, apa lagi bertambah-tambahlah makannya.

Spaghetti Aglio Olio memang mudah membuatnya  Cuma memerlukan banyak minyak zaitun. Itulah yang mahal sikit tapi tak apa kan sebab minyak zaitun memang baik untuk kesihatan. Satu lagi kelainan bagi hidangan ini adalah saya menggunakan ayam salai menggantikan rencah-rencah lain. Ayam salai ini ada dijual di Hyper Market dalam bentu kepingan. Kalau nak cuba ini dia resipinya

Bahan-bahannya:

1 bungkus spaghetti- direbus dan di toskan

2-3 ulas Bawang putih

Ayam salai – Dipotong dadu

2 biji tomato

1 biji lada benggala

Sedikit broccoli

Cili padi(ikut suka) di ketuk-ketuk macam orang masak tom yam

Secekak daun ketumbar(di hiris halus)

Minyak zaitun

Sedikit lada hitam, lada sulah dan garam

Caranya:

Panaskan minyak

Tumis bawang putih dan ayam salai sehingga wangi

Masukkan cili padi

Tuangkan spaghetti

Masukkan broccoli dan bahan-bahan lain

Akhir sekali tuangkan minyak zaitun

Psst….Kalau tak ada spaghetti boleh gunakan mee kuning. Tak kurang sedapnya..I tell you!!!

Apr 06

Pre Birthday Treat From Alia

Hampir bersawang rupanya blog saya ini. Begitulah bila kesibukan melanda, mood pula tiada, walau banyak yang ingin dikongsi bersama. Hidup masih terus berjalan. Alhamdulillah. Allah masih memberi kami sekeluarga rezeki yang melimpah ruah. Sujud Syukur.

Syukur juga bahawa tak lama lagi saya bakal menyambut hari lahir yang ke 43. Dan tempoh hari, my eldest daughter decided to treat me. An early birthday treat la ni.

Since Alia dah kerja (but she’s resigning soon in anticipation of going back to her study) these past three months and dah ada gaji sikit, dia kata she wants to “belanja” mak dia for birthday. Alhamdulillah!!

So last Wednesday, after sending her two younger sisters to school, kami pun bersiap-siap la untuk ke Sunway Pyramid for a mother-daughter bonding outing. Luckily, Tuan Suami ada appointment di Sunway Hotel Resort, so kami pun tumpang sekaki la.

Mak dan Alia

Sempat lagi bergambar tu

Siapa punya kerja nih!!macam gambar zaman friendster

Saya mengaku saya memang fail tentang shopping ni. Selalunya, bapak dia orang lebih peka pasal hal-hal ni dengan anak-anak. So I was a little bit intimidated jugak lah bila dia nak beli handbag. So I suggested that we go to kedai Bata jer (risau la plak nak menghabiskan hard-earned money… kesian).

Mengamuk dia sambil dia heret saya masuk ke Charles & Keith. Hmmm alahai. Tak gamak rasanya but since she’s insisted, ikutkan jer la ya. Hahahaha. Apapun, seperti yang saya cakap tadi, saya jarang shopping, jadi tak adalah saya menghabiskan masa nak browse through seluruh collection bags kat situ. Saya masuk, pandang satu handbag, berkenan and terus beli. Itu aje…. Mengeleng-ngeleng kepala Alia tengok emak dia.

Suka,suka..suka sangat

Tapi yang menyentuh hati saya bukan handbag itu tapi more about her insistence to bring me out and jalan-jalan and spend time with me. Berbunga hati seorang emak!

And speaking of happiness, earlier on Jumaat lepas, one of my closest nephews Fudhail and his wife Fatimah welcomed their first born Muhammad Fauzan. Last Sunday, both husband and I visited the new baby kat Pusrawi. Memang comey…..Rasa baru lagi kami bersibuk-sibuk membuat persiapan perkahwinan mereka berdua last year. Kini dah jadi parents dah dia orang. Alhamdulillah. Semoga jadi emak bapak yang soleh dan solehah. InsyaAllah, anak akan menjadi anak yang soleh juga!

Comey!