free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Oct 06

Agar-agar Merah

lengkongmerah1

Kalau anda lihat agar-agar merah menyala macam ni, apa yang ada dalam pemikiran anda?

Bagi saya selain dari rasanya yang sedap dan  boleh menghilangkan haus ianya membawa saya kembali ke zaman kanak-kanak saya. Zaman dimana saya selalu kena heret pergi apa sahaja kenduri di kampung. Selalu aje terselit kat celah mak dengan muka masam mencuka mencuba untuk memprotes la kaedahnya.  Selalunya agar-agar akan dipotong dengan pisau yang berlekuk-lekuk tu dan diletakkan sekali di dalam dulang lauk pauk. Mak akan ambik sikit dulu untuk saya untuk dijadikan ubat penyejuk hati.

Macam tu lah saya. Semenjak dari dulu lagi tak suka namgis-nangis kalau kehendak tak ditunaikan. Semuanya boleh nampak kat muka. Maklah orang yang paling pandai baca raut wajah saya. Professioanl sungguh.

lengkong2

Jom kita makan kat kedai mamak” Bapak ajak kami sekeluarga makan kat kedai.

Jom…yeaaa, nanti dapatla makan lengkong merah kat dalam gelas,” kami menyahut.

Orang Perak panggil agar-agar tu lengkong. Yang cincau tu pun kami panggil lengkong jugak. Kalau masa dulu dapat makan kat kedai mamak tu ibarat  sama dengan  dapat makan dekat hotel lima bintang sekarang .

Kalau dulu kedai mamak pakai meja mar-mar macam kopitiam sekarang. Tiap-tiap meja akan diletakkan pisang emas sesikat dan agar-agar merah yang dibubuh didalam gelas macam kat bawah ni.

lengkongmerah3

Cepat benar masa berlalu. Bila baru ini saya kembali ke kedai mamak yang dulu  ada letak agar-agar merah sebegini kat atas meja, semuanya dah tak ada. Semua kedai mamak dah seakan sama. Dah tak ada keunikan.Semuanya kena ikut peredaran zaman.

Agar-agar Merah

Bahan-bahannya:

4 g agar-agar bertali (1 bungkus)

2 liter air

2 cawan gula

2 helai daun pandan(Didimpul)

Sedikit pewarna merah

Cara membuatnya:

Masak agar agar dengan air seketika.

Kemudian masukkan gula dan kacau hingga gula larut.

Masukkan daun pandan dan pewarna merah. Biarkan hingga mendidih.

Tapis dan tuang ke dalam bekas.

Sejukkan seketika sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.

 

Oct 04

Burger Daging Bakar -Bento NLKO

burgerbakar4

Minggu lepas Bento Nasi Lemak Kopi O bersiaran bersama Amira dan Aida. Dah lama sungguh tak jumpa dengan Amira yang tengah popular dengan drama Abang Bomba I Love You. Last jumpa masa raya puasa yang lepas. Masa sampai tu Amira dok melambai-lambai dari celah-celah kamera..almakhlumla lama tak jumpa. Amira is such a lovely pleasant young woman. Semoga terus popular dengan aktiviti seninya.
Berbalik kepada cerita minggu lepas, saya sampai agak lambat di studio. Selalunya kalau call time pukul 9.00 pagi, pukul 8.20 saya dah tercegat kat studio. Entah kenapa minggu lepas saya kelam kabut sikit dan bertolak agak lewat dari rumah. Kena pulak bertembung dengan trafik jam yang maha padat di tol Damansara.

burgerbakar1

Kali ni tak ada potong-potong bagai. “Kak Yan ada 6 minit jer ye,” kata Floor Manager. Adoi, kalau 6 minit tu memang kena kelam kabut sikit la. Eh, bukan tiap-tiap minggu kelam kabut ke?

burgerbakar2

Amira ni kemana pulak, Aida? Nampak gayanya kita berdua jer la yang masak burger daging bakar ni.Kekok pulak masak berdua .

burgerbakar3

Haaa…baru datang Amira ni. Tadi pergi cari kayu api sebab nak bakar burger agaknya.

producer

Bersama madam-madam producer yang tersangatlah sweet dan cheerful.

Bagi sesiapa yang tak dapat salin resepi minggu lepas, ni Kak yan bagi. Boleh la cuba. Cumanya kalau bubuh keju lebih sikit lagi best. Biar keju terlebih muatan lagi bagus. Sebenarnya resepinya ada di Buku Bekal Ke Sekolah Menu Barat. Cumanya kali ini di olah supaya ianya sesuai untuk dimasak menggunakan ketuhar.

Selamat Mencuba!

Burger Daging Bakar

Bahan-bahannya:

500 gram daging (Dibakar atau direbus dan dicarik-carikkan)

1 biji bawang holland (Dihiris)

1/2 cawan sos barbeque / sos lada hitam

4 keping keju cheddar

2 biji roti bun

2 sudu makan mustard

4 sudu makan mentega

Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Aluminium foil secukupnya

Cara membuatnya:

Panaskan mentega dan goreng bawang holland sehingga layu dan berwarna keperangan. Ketepikan.

Campurkan daging bersama sos barbeque, mustard, garam dan serbuk lada sulah. Gaul sebati

Belah dua roti bun dan sapukan mentega.

Letakkan daging di tengah-tengahnya bersama bawang .

Letak keju dan bungkus burger dnegan aluminium foil.

Masukkan ke dalaam ketuhar pada suhu 180 C selama 5-8 minit. Siap