free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Mar 13

Spaghetti Pesto Bayam Berudang

 

Senang jer nak buat. Masukkan kesemua bahan ke dalam food processor and bam! dah boleh makan spaghetti yang sedap. Cubalah.

 

 

 

Mar 10

Julia Child’s recipe: Reine de Saba

reinedesaba

Bonjour!

Yes. Hari ni nak share resepi kek Julia Child. Kek ni adalah antara kek Julia yang paling famous, reine de saba (Julia’s Child Almond and Chocolate Cake).

Kek yang kat atas tu dah  lama buat. Cuma hari ni jer baru nak upload kat sini. Kalau tak percaya datang la ke rumah. Memang habuk kek pun tak ada. Tapi bila diperhatikan balik kek kat atas tu rasa teringin pulak nak makan. Rasa macam nak buat dan dan ni. Emmmmm….macamana ni.

Saya dah banyak kali mencuba kek reine de saba ini. Tapi kali ini hasilnya memang saya puas hati.  Jika anda seorang yang sukakan coklat, kek ini adalah pilihan yang terbaik. Rasanya sangat berbeza kerana kat dalamnya ada almond. Bila almond dicampurkan dnegan coklat, rasanya lain macam tau. Tapi satu benda tentang kek ini ialah ianya bukanlah jenis kek yang gubu gebas. Ianya kek yang padat. Makan sikit jer pun dah puas.

Sekarang ni nak masuk bab berangan. Tau tak masa saya buat kek ni saya terfikir kot kot lah saya boleh tubuhkan satu kumpulan yang boleh di panggil ‘Cookbook Club”. Bolehlah sekali-sekala  berkumpul dan mencuba resepi-resepi dari buku masakan chef-chef ataupun dari blog-blog yang terkenal. Best kan? Setiap orang masak dua jenis masakan dan kemudian berkumpul untuk makan tengahari. Lepas tu, bolehlah dapat merasa pelbagai makanan yang sedap-sedap dan buat review masing-masing.  So Cookbook Club is both a great excuse to get together with food-loving friends and a lovely way to explore a cookbook. Ada sapa nak join tak? Kak Yan teringin betul ni.

Jadi bagi sesiapa yang nak mencuba buat kek ni boleh ikut je resepi di sini.

Sekali cuba mesti nak buat lagi dan lagi. Guna coklat yang berkualiti tinggi ye anda-anda semua. Barulah kek rasa sedap.

 

 

Mar 01

Nasi Goreng Sambal Belacan

nasigoreng mak

Ni namanya nasi goreng sambal belacan. Yang ni bukan macam yang di jual kat kedai-kedai tom yam . Yang ni memang ‘rare’.  Memang jarang boleh jumpa rasa nasi goreng macam ni. Ni lah nasi goreng sambal belacan cara orang dulu-dulu masak. Sedapnya tak terkira. Kalau sapa yang tengah diet tu jangan datang dekat-dekat. Baunya aje dah boleh kecundang diet tu.

Kat rumah ni memang selalu masak nasi goreng macam ni. Lagi-lagi kalau ada lebih sambal belacan. Dari mak, bapak sampai la ke anak-anak semuanya suka nasi goreng macam ni.

Hari tu saya upload gambar nasi goreng ni kat facebook dan instagram . Ramai pulak yang mencuba dan terus jatuh hati kat nasi goreng ni. Korang kalau tak percaya, cubalah. Tak susah mana pun nak masaknya.

Ni lah antara masakan arwah mak yang paling saya rindu. Walaupun saya rasa saya buat dah rasa sedap dah tapi arwah mak buat beribu-ribu kali sedapnya. Arwah mak dulu jarang masuk dapur sebab arwah mak dulu bekerja. Tapi sesekali masuk dan masak memang menjilat jari kaedahnya. Mak memang ada air tangan. Masak apa pun sedap. Masih terkenang nasi goreng kunyit mak, puding kacang merah..emmmm sedapnya.

Nak masak nasi goreng belacan ni senang aje. Janji ada sambal belacan yang power. Lagi sedap kalau guna nasi sejuk. Ok, macam ni caranya.

Ambik nasi sejuk dan gaul bersama sambal belacan, sedikit kicap dan garam, ketepikan. Kemudian panaskan minyak dan goreng bawang merah sampai wangi. Masukkan nasi tadi dan goreng nasi sampai betul-betul garing. Dah pun siap.

Antara petua nak lagi sedap. Gaul nasi dengan sambal belacan sama rata. Kalau boleh picit -picit sikit nasi tu biar dia mesra betul bersama sambal, kicap dan garam. Lagi satu biar la bawang tu banyak sikit dan goreng sampai bawang tu berwarna perang dan wangi.  Ok, selamat mencuba tuan-tuan dan puan-puan.