free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Apr 02

Everything Eggs/Segala Telur

bukutelur

Entah kenapa liat betul nak review pasal buku ni kat blog. Nak kata tak bangga dengan buku ni dah memang over dah bangganya sampai tidur pun peluk buku ni tau. Apa pun ni lah buku yang terbaru saya(walaupun dah keluar lebih setahun dah). Can I tell you how much I love this book? Bermula dari peringkat mencari resepi, mencuba segala resepi kat dapur, masa shooting dan masa nak pruf buku memang best sangat. Rupa-rupanya menghasilkan pelbagai resepi dari telur memberi kepuasan pulak. Bayangkan dari telur kita boleh buat segala macam jenis masakan. Malah ianya nampak lebih menarik dan rasanya lebih sedap berbanding dari menu dari sumber yang lain. Kena pulak saya ni pencinta telur. Goreng telur mata kerbau aje pun dah boleh cancel diet dah.

Bagi sesiapa yang nak tau isi kandungan buku ini sila scroll ke bawah. Tengok gambar dan kemudian bolehlah beli kan. Sekarang ni saya bagi diskaun bagi yang berminat nak beli. Harga diskaun dah jatuh ke rm 27(harga asal rm 29.90). Cepat rebut peluang ni sementara stok masih ada. Whatsapp saya 01115139882 .

misoquinche

 Quinche Telur Dengan Miso

3.FruitFrenchToast(a)

Roti Telur Dengan Buah-buahan

4.EggSalmonSalad(b)

Salad Telur Dengan Ikan Salmon

4.EggPickled

 Acar Telur

5.SpicySambalwithQuailEgg(a)

Sambal Telur Puyuh

Mar 13

Spaghetti Pesto Bayam Berudang

 

Senang jer nak buat. Masukkan kesemua bahan ke dalam food processor and bam! dah boleh makan spaghetti yang sedap. Cubalah.

 

 

 

Mar 10

Julia Child’s recipe: Reine de Saba

reinedesaba

Bonjour!

Yes. Hari ni nak share resepi kek Julia Child. Kek ni adalah antara kek Julia yang paling famous, reine de saba (Julia’s Child Almond and Chocolate Cake).

Kek yang kat atas tu dah  lama buat. Cuma hari ni jer baru nak upload kat sini. Kalau tak percaya datang la ke rumah. Memang habuk kek pun tak ada. Tapi bila diperhatikan balik kek kat atas tu rasa teringin pulak nak makan. Rasa macam nak buat dan dan ni. Emmmmm….macamana ni.

Saya dah banyak kali mencuba kek reine de saba ini. Tapi kali ini hasilnya memang saya puas hati.  Jika anda seorang yang sukakan coklat, kek ini adalah pilihan yang terbaik. Rasanya sangat berbeza kerana kat dalamnya ada almond. Bila almond dicampurkan dnegan coklat, rasanya lain macam tau. Tapi satu benda tentang kek ini ialah ianya bukanlah jenis kek yang gubu gebas. Ianya kek yang padat. Makan sikit jer pun dah puas.

Sekarang ni nak masuk bab berangan. Tau tak masa saya buat kek ni saya terfikir kot kot lah saya boleh tubuhkan satu kumpulan yang boleh di panggil ‘Cookbook Club”. Bolehlah sekali-sekala  berkumpul dan mencuba resepi-resepi dari buku masakan chef-chef ataupun dari blog-blog yang terkenal. Best kan? Setiap orang masak dua jenis masakan dan kemudian berkumpul untuk makan tengahari. Lepas tu, bolehlah dapat merasa pelbagai makanan yang sedap-sedap dan buat review masing-masing.  So Cookbook Club is both a great excuse to get together with food-loving friends and a lovely way to explore a cookbook. Ada sapa nak join tak? Kak Yan teringin betul ni.

Jadi bagi sesiapa yang nak mencuba buat kek ni boleh ikut je resepi di sini.

Sekali cuba mesti nak buat lagi dan lagi. Guna coklat yang berkualiti tinggi ye anda-anda semua. Barulah kek rasa sedap.

 

 

Mar 01

Nasi Goreng Sambal Belacan

nasigoreng mak

Ni namanya nasi goreng sambal belacan. Yang ni bukan macam yang di jual kat kedai-kedai tom yam . Yang ni memang ‘rare’.  Memang jarang boleh jumpa rasa nasi goreng macam ni. Ni lah nasi goreng sambal belacan cara orang dulu-dulu masak. Sedapnya tak terkira. Kalau sapa yang tengah diet tu jangan datang dekat-dekat. Baunya aje dah boleh kecundang diet tu.

Kat rumah ni memang selalu masak nasi goreng macam ni. Lagi-lagi kalau ada lebih sambal belacan. Dari mak, bapak sampai la ke anak-anak semuanya suka nasi goreng macam ni.

Hari tu saya upload gambar nasi goreng ni kat facebook dan instagram . Ramai pulak yang mencuba dan terus jatuh hati kat nasi goreng ni. Korang kalau tak percaya, cubalah. Tak susah mana pun nak masaknya.

Ni lah antara masakan arwah mak yang paling saya rindu. Walaupun saya rasa saya buat dah rasa sedap dah tapi arwah mak buat beribu-ribu kali sedapnya. Arwah mak dulu jarang masuk dapur sebab arwah mak dulu bekerja. Tapi sesekali masuk dan masak memang menjilat jari kaedahnya. Mak memang ada air tangan. Masak apa pun sedap. Masih terkenang nasi goreng kunyit mak, puding kacang merah..emmmm sedapnya.

Nak masak nasi goreng belacan ni senang aje. Janji ada sambal belacan yang power. Lagi sedap kalau guna nasi sejuk. Ok, macam ni caranya.

Ambik nasi sejuk dan gaul bersama sambal belacan, sedikit kicap dan garam, ketepikan. Kemudian panaskan minyak dan goreng bawang merah sampai wangi. Masukkan nasi tadi dan goreng nasi sampai betul-betul garing. Dah pun siap.

Antara petua nak lagi sedap. Gaul nasi dengan sambal belacan sama rata. Kalau boleh picit -picit sikit nasi tu biar dia mesra betul bersama sambal, kicap dan garam. Lagi satu biar la bawang tu banyak sikit dan goreng sampai bawang tu berwarna perang dan wangi.  Ok, selamat mencuba tuan-tuan dan puan-puan.

Feb 23

Strawberry Cup Cakes

strawberrycupcakes2

This month is not a good month for me. Bukannya tak bersyukur tapi bulan ini saya rasa ‘demotivated’. Rasa kurang semangat nak bekerja.   Target terbang entah ke mana.  Ada dua buah buku resepi yang belum di terbitkan. Penerbit dari kedua-dua nya memberi alasan yang tersendiri. Ada yang kata jualan buku semakin susut dan ada yang kata giliran nak terbitkan buku semakin panjang. Tau tak penatnya memerah otak nak hasilkan resepi. Penatnya nak fikir prop yang cantik untuk ambil gambar. Semuanya memerlukan keringat , masa dan wang. Patutnya setiap kali buku sudah di pruf atau dalam kata lain sudah siap untuk diterbitkan perlunya ada perjanjian berapa lama buku tersebut boleh diperam oleh penerbit. Jangan ingat menulis resepi itu senang. Kalau dah sampai setahun diperam, alamatnya nanti jadi pekasam la.

Entry kali ini saya nak share gambar cupcakes strawberry saya. Ceritanya saya dapat strawberry ni free . Ah Chuen ( penjual ikan dan sayur dekat rumah saya) bagi saya dua paket strawberry. Biasa lah dia. Tiap-tiap hari dia hantar sayur free. Kadang-kadang dia bagi jugak buah. Tu la Allah bagi rezeki dari pelbagai sudut. Kurang kat bahagian ini ada terlebih kat bahagian sana. Kita ingat orang bijak pandai akan appreciate kita sedangkan kawan sebelah kita yang biasa -biasa saja yang selalu apprecite kita. Tak rasa pun apa kebaikan yang diberi tetapi bagi pihak dia sangat besar. After all hidup ini memang adil.

strawberrycupcakes1

Saya gunakan resepi kek butter saya untuk membuat strawberry cup cakes ini. Untuk satu bancuhan kek butter boleh dapat 20 biji cupcakes saiz seperti gambar di atas. Saya paipkan buttercream diatasnya dan susun strawberry. Itu pun dah lawa kan.

Bahan-bahannya:

250 gram butter

250 gram gula castor

250 gram telur (4 biji saiz B)

250 gram tepung serbaguna

3/4 sudu teh baking powder

2 sudu besar (50 ml) sour cream/youghurt/susu

Sedikit esen vanilla

Cara membuatnya:

Panaskan oven dahulu

Pukul mentega dengan gula sehingga kembang

Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi

Campurkan tepung dengan baking powder

Masukkan campuran tepung ke dalam adunan di selang selikan dengan sour cream/youghurt/susu (perlahankan kelajuan mixer)

Pastikan yang terakhir sekali adalah tepung

Akhir sekali ( step yang penting) kaup adunan menggunakan spatula. Kaup ke arah dalam dan keluar.

Proses ini penting untuk memasukkan udara ke dalam adunan

Masukkan aduan ke dalam bekas yang telah di glis dan hentak sedikit untuk setarakan gelembung udara di dalam kek

Bakar pada suhu 180 C selama 40/45 minit.

Selamat Mencuba!

Feb 21

Sotong Tumis Kicap

sotongtakbernama

Walaupun saya suka makan sotong but i hate cooking it. Salah satu sebabnya ialah ianya cepat jadi keras kalau terlebih masak, suka keluar air and so forth. Baunya pun boleh tahan jugak. Kalau terkena baju memang susah nak hilangkan.Nak masak sotong kena cari yang fresh kalau tak memang penat mengunyah aje. Tak ada rasa apa-apa.

Jadi walau banyak mana pun dan tinggi mana pun sukanya saya kepada sotong , I hardly  cook it at home. Senang cerita saya memang jarang beli sotong. Paling banyak pun sebulan sekali sahaja.  Lagi satu sebab yang ketara ialah saya selalu kekeringan idea nak masak sotong. Asyik -asyik nak masak sambal sotong aje. Rasa jemu pulak.

Jadi hari ini saya mencuba masak sotong yang paling simple dalam dunia. Paling sedap dan bahan-bahannya sikit aje. Kalau dalam bahasa Inggerisnya boleh dipanggil ‘Stir Fry Squid with a Soy Sauce’.

Sotong masak sebegini amat sesuai untuk anak-anak yang tak suka makan pedas. Anda tak perlu masukkan cili kering jika anak ada tak suka pedas. Lagi satu kalau nak bagi warna hitamnya berkilat masukkan gula semasa cili tengah garing. Kurangkan minyak kalau boleh dan campuran tepung jagung tu amat penting. Ianya akan memekatkan kuah dan sekali gus memberi kelainan terhadap rasanya. Cubalah. Ops, kalau nak masukkan sikit sos tiram pun tak ada hal.

Sotong masak sebegini memang sedap and I think I should be making more squid dishes at home. Saya akan kongsikan lebih banyak resepi-resepi sotong selepas ini, InsyaAllah.

Bahan-bahannya:

4/5 ketul sotong(dipotong dua/tiga jika saiznya besar)

3 ulas bawang putih(dicincang halus)

3 sudu besar kicap cair

2 sudu teh serbuk lada sulah

1 sudu teh cili kering kisar

1 sudu teh gula

2 sudu teh kicap pekat

2 biji cili merah(dihiris halus)

2 sudu teh tepung jagung dicampurkan dengan sedikit air

2 sudu besar minyak

Cara membuatnya:

Perap sotong bersama serbuk lada sulah dan kicap cair sebentar. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi.

Masukkan cili kering. Masak sehingga garing.

Masukkan kicap pekat dan gula. Kacau sebati

Masukkan sotong bersama sama dengan air perapan tadi.

Masak selama 5-10 minit(bergantung kepada saiz sotong)

Masukkan cili merah dan campuran tepung jagung.

Kacau sehingga kuah pekat dan kemudian matikan api.

Feb 07

Gulai Tempoyak Udang dengan Taugeh Kasar.

gulaitempoyakudangtaugeh1

Kalau masak gulai tempoyak untuk makan tengahari alamatnya tak sampai ke malam le lauk tu. Satu keluarga sukakan tempoyak. Baik buat sambal atau gulai semuanya suka. Tambah lagi kalau masak dengan udang macam ni.

Masak tempoyak ni tak payah bubuh bawang . Kalau bubuh rasanya jadi lain sikit. Dulu jiran sekampung pernah bergaduh dengan jiran sebelah sebab orang sebelah masak gulai tempoyak bubuh bawang. Lawak tak lawak.

Bahan-bahannya:

½ kilo udang

3 biji cili merah

3-4 sudu makan tempoyak

1 ikat taugeh kasar(dibuang hujungnya)

1 inci kunyit hidup

1 batang serai(Dititik)

1 liter air

1 sudu teh garam

1 sudu teh gula

Cara membuatnya:

Kisar cili merah bersama kunyit hidup sehingga hancur.

Kemudian masukkan tempoyak ke dalam pengisar dan kisar sekali( Ni nak mengelakkan tempoyak tu berketul bila masak nanti).

Masukkan air dan biarkan kuahnya menggelegak.

Masukkan udang dan serai. Kacau sebentar.

Akhir sekali masukkan tempoyak dan perasakan dengan garam dan gula.

Siap