free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Feb 21

Sotong Tumis Kicap

sotongtakbernama

Walaupun saya suka makan sotong but i hate cooking it. Salah satu sebabnya ialah ianya cepat jadi keras kalau terlebih masak, suka keluar air and so forth. Baunya pun boleh tahan jugak. Kalau terkena baju memang susah nak hilangkan.Nak masak sotong kena cari yang fresh kalau tak memang penat mengunyah aje. Tak ada rasa apa-apa.

Jadi walau banyak mana pun dan tinggi mana pun sukanya saya kepada sotong , I hardly  cook it at home. Senang cerita saya memang jarang beli sotong. Paling banyak pun sebulan sekali sahaja.  Lagi satu sebab yang ketara ialah saya selalu kekeringan idea nak masak sotong. Asyik -asyik nak masak sambal sotong aje. Rasa jemu pulak.

Jadi hari ini saya mencuba masak sotong yang paling simple dalam dunia. Paling sedap dan bahan-bahannya sikit aje. Kalau dalam bahasa Inggerisnya boleh dipanggil ‘Stir Fry Squid with a Soy Sauce’.

Sotong masak sebegini amat sesuai untuk anak-anak yang tak suka makan pedas. Anda tak perlu masukkan cili kering jika anak ada tak suka pedas. Lagi satu kalau nak bagi warna hitamnya berkilat masukkan gula semasa cili tengah garing. Kurangkan minyak kalau boleh dan campuran tepung jagung tu amat penting. Ianya akan memekatkan kuah dan sekali gus memberi kelainan terhadap rasanya. Cubalah. Ops, kalau nak masukkan sikit sos tiram pun tak ada hal.

Sotong masak sebegini memang sedap and I think I should be making more squid dishes at home. Saya akan kongsikan lebih banyak resepi-resepi sotong selepas ini, InsyaAllah.

Bahan-bahannya:

4/5 ketul sotong(dipotong dua/tiga jika saiznya besar)

3 ulas bawang putih(dicincang halus)

3 sudu besar kicap cair

2 sudu teh serbuk lada sulah

1 sudu teh cili kering kisar

1 sudu teh gula

2 sudu teh kicap pekat

2 biji cili merah(dihiris halus)

2 sudu teh tepung jagung dicampurkan dengan sedikit air

2 sudu besar minyak

Cara membuatnya:

Perap sotong bersama serbuk lada sulah dan kicap cair sebentar. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi.

Masukkan cili kering. Masak sehingga garing.

Masukkan kicap pekat dan gula. Kacau sebati

Masukkan sotong bersama sama dengan air perapan tadi.

Masak selama 5-10 minit(bergantung kepada saiz sotong)

Masukkan cili merah dan campuran tepung jagung.

Kacau sehingga kuah pekat dan kemudian matikan api.

Feb 07

Gulai Tempoyak Udang dengan Taugeh Kasar.

gulaitempoyakudangtaugeh1

Kalau masak gulai tempoyak untuk makan tengahari alamatnya tak sampai ke malam le lauk tu. Satu keluarga sukakan tempoyak. Baik buat sambal atau gulai semuanya suka. Tambah lagi kalau masak dengan udang macam ni.

Masak tempoyak ni tak payah bubuh bawang . Kalau bubuh rasanya jadi lain sikit. Dulu jiran sekampung pernah bergaduh dengan jiran sebelah sebab orang sebelah masak gulai tempoyak bubuh bawang. Lawak tak lawak.

Bahan-bahannya:

½ kilo udang

3 biji cili merah

3-4 sudu makan tempoyak

1 ikat taugeh kasar(dibuang hujungnya)

1 inci kunyit hidup

1 batang serai(Dititik)

1 liter air

1 sudu teh garam

1 sudu teh gula

Cara membuatnya:

Kisar cili merah bersama kunyit hidup sehingga hancur.

Kemudian masukkan tempoyak ke dalam pengisar dan kisar sekali( Ni nak mengelakkan tempoyak tu berketul bila masak nanti).

Masukkan air dan biarkan kuahnya menggelegak.

Masukkan udang dan serai. Kacau sebentar.

Akhir sekali masukkan tempoyak dan perasakan dengan garam dan gula.

Siap

 

Jan 04

Semur Daging

semurdaging

Masak ni kadang-kadang bahannya sama jer tapi tekniknya pulak berbeza. Macam masak semur daging ni. Bahan-bahannya macam masak kicap daging aje tapi teknik memasaknya pulak yang berbeza. Itulah yang menjadi keistimewaan masakan ini.

Opps..rasanya tak terlambat untuk saya mengucapkan ‘Selamat Tahun Baru 2017′ kepada semua pembaca blog saya. Doa-doakanlah tahun baru ni saya lagi rajin update blog. Walaupun rasa lebih senang  nak upload segala masakan di FB dan instagram tapi rasa bersalah pulak kalau lama tak update blog ni. Entah kenapa pun tak tau la. Maybe  this space has a special place in my heart.

Berbalik kepada resepi kita hari ini iaitu semur daging . Sejarahnya perkataan ‘semur’ tu adalah dari perkataan ‘dutch’ yang lebih kurang menggambarkan stew daging. Semur daging yang berasal dari Indonesia ini secara keseluruhannya menggambarkan ciri-ciri stew daging yang lembut dan ada sedikit rasa manis. Mungkin ianya berbeza antara semur daging betawi ataupun semur daging jawa. Agaknyalah…Jom tengok resepi, esok boleh cuba.

Semur Daging

Bahan-bahannya:

800 g daging yang lembut(Dihiris lembut)

6 biji bawang merah yang sederhana besar(Dihiris halus)

1/2 cawan kicap manis

1/2 sudu makan kicap pekat

1/2 cawan minyak masak

1/2 sudu makan gula

Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk dikisar:

1 1/2 sudu teh lada hitam

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

3 kuntum bunga cengkih

1 kulit kayu manis

4 biji buah pelaga

6 ulas bawang putih

3 inci halia

Cara membuatnya:

Perap bahan kisar dengan daging selama sejam.

Panaskan minyak dan goreng bawang merah untuk dijadikan bawang goreng. Angkat dan ketepikan.

Tinggalkan dalam 3 sudu makan minyak dan goreng daging sehingga airnya betul-betul keluar.

Boleh tambah sedikit air jika daging belum empuk.

Masukkan kicap manis, kicap pekat, gula dan garam. Gaul rata.

Akhir sekali masukkan bawang goreng dan sedikit air.

Kuantiti air bergantung kepada kelikatan kuah yang anda suka.

(Resepi ini saya ambil dari buku Rampairasa Selatan tetapi sudah saya olah sedikit sana sini)

 

 

Nov 30

Ayam Cendawan

ayamcendawan1

Masa cuti sekolah ni mesti mak-mak kat rumah  pening kepala nak masak apa untuk anak-anak kan. Tambahan pulak cuaca yang sentiasa mendung ni memang dapur kena selalu berasap la.

Saya dah lama tinggalkan kalender cuti sekolah ni. Anak-anak dah tak ada yang bersekolah lagi. Kadang-kadang tu tak tau pun cuti sekolah dah mula. Tup..tup terasa sunyi aje jalan raya. Barulah tahu rupanya  sudah cuti sekolah kaedahnya.

Lain macam rasanya bila anak-anak dah tinggalkan sekolah ni. Seronoknya macam rasa nak menjerit satu taman. Hilang separuh dari stress hidup. Tak payah kelam kelibut pagi-pagi nak iron baju, nak buat sarapan, nak hantar anak ke sekolah. Bila balik sekolah pulak tak payah stress tengok  anak-anak penat buat kerja sekolah yang menimbun-nimbun. Tapi itu adalah sebahagian dari rencah kehidupan yang kena tempuh cuma sekarang ni terasa lebih lega . Alhamdulillah.

Walau apa pun kita sebagai emak pastinya tak lari dari kerja menyediakan hidangan untuk keluarga. Kadang-kadang tu nak masak menu  simple yang anak-anak boleh makan sekali. Atau yang lagi best masak satu menu sahaja yang  lengkap ada segala-gala ada didalamnya. Macam menu kat bawah ni. …

Ayam Cendawan

Bahan-bahannya:

Separuh ayam(Dipotong kecil)

2 inci halia muda(Dipotong nipis)

3 ulas bawang putih(Dicincang halus)

5 biji cili padi(Dipotong nipis)

2 biji cili merah(Dipotong nipis)

7 tongkol jagung muda(Dipotong menyerong)

Segengam cendawan hitam (Direndam sehingga lembut dan dipotong kecil)

4 sudu makan minyak

Bahan-bahan perasa

1 sudu teh serbuk stok ayam

1 sudu teh gula

1 sudu teh garam

2 sudu teh minyak bijan

1 sudu teh cuka

Cara membuatnya:

Campurkan kesemua bahan perasa. Sebelahkan

Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga separuh masak.

Masukkan halia, bawang putih, cili padi, cili merah dan jagung muda. Masak sehingga wangi

Masukkan cendawan hitam dan bahan perasa. Kacau sekata dan masak sehingga kuahnya mendidih.

Nov 17

Ayam Masak Sos Tiram

ayamsostiram1

Duduk kat rumah ni memang akan ada satu penyakit. Setiap jam , setiap minit fikir nak makan apa. Habis breakfast dah fikir nak makan apa tengahari nanti. Dan begitulah seterusnya. Kena pulak musim hujan ni. Bila petang nak makan benda yang berat-berat aje.

Bila difikirkan balik masa zaman muda remaja dulu . Masa tu berat badan pun agak ringan…makan pun boleh lupa. Kalau dinner tu selalu ajer terlupa. Sedar-sedar dah pagi. Tak boleh ke jadi macam tu sekarang kan.

Sekarang ni pulak ibarat tak boleh berpisah dengan nasi. Kalau tak dapat nasi boleh menggeletar satu badan dibuatnya. Ingat arwah mak dulu, pagi-pagi dah cari nasi sejuk dengan sambal belacan. Nasi sejuk, sambal belacan dan goreng telur saja memang dah dapat memancing selera mak. Cuma pada akhir-akhir usia beliau, mak dah tak nak makan nasi sejuk setiap hari.

Keluarga saya juga memang suka makan nasik. Dahlah tu lauk pauk kena pedas-pedas. Satu lagi penyakit kami anak beranak iaitu tak berapa suka sangat beli lauk kat kedai melainkan dah terpaksa. Jadi mak ni memang memerah otak setiap hari memikirkan apa nak masak. Anda pula bagaimana?

Kali ni saya nak kongsi ayam masak sos tiram. Yang istimewanya resepi ini menggunakan belacan bagi menaikkan rasanya. Sedap dan senang dibuat. Cuba ye…

Ayam Masak Sos Tiram

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam(Dipotong sederhana kecil)

3 sudu makan sos tiram

2 sudu makan cili kering kisar

1/4 sudu teh garam

1/4 sudu teh gula

3 sudu makan minyak

Bahan Kisar

2 biji bawang merah besar

3 ulas bawang putih

1 sudu teh belacan

2 sudu makan bawang goreng

Cara membuatnya:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.

Masukkan cili kering dan masak sehingga cili garing

Masukkan gula. garam dan sos tiram

Akhir sekali masukkan ayam dan sedikit air

Masak sehingga ayam masak dan kuahnya pekat.

Jika suka boleh masukkan tomato dan daun ketumbar.

Oct 06

Agar-agar Merah

lengkongmerah1

Kalau anda lihat agar-agar merah menyala macam ni, apa yang ada dalam pemikiran anda?

Bagi saya selain dari rasanya yang sedap dan  boleh menghilangkan haus ianya membawa saya kembali ke zaman kanak-kanak saya. Zaman dimana saya selalu kena heret pergi apa sahaja kenduri di kampung. Selalu aje terselit kat celah mak dengan muka masam mencuka mencuba untuk memprotes la kaedahnya.  Selalunya agar-agar akan dipotong dengan pisau yang berlekuk-lekuk tu dan diletakkan sekali di dalam dulang lauk pauk. Mak akan ambik sikit dulu untuk saya untuk dijadikan ubat penyejuk hati.

Macam tu lah saya. Semenjak dari dulu lagi tak suka namgis-nangis kalau kehendak tak ditunaikan. Semuanya boleh nampak kat muka. Maklah orang yang paling pandai baca raut wajah saya. Professioanl sungguh.

lengkong2

Jom kita makan kat kedai mamak” Bapak ajak kami sekeluarga makan kat kedai.

Jom…yeaaa, nanti dapatla makan lengkong merah kat dalam gelas,” kami menyahut.

Orang Perak panggil agar-agar tu lengkong. Yang cincau tu pun kami panggil lengkong jugak. Kalau masa dulu dapat makan kat kedai mamak tu ibarat  sama dengan  dapat makan dekat hotel lima bintang sekarang .

Kalau dulu kedai mamak pakai meja mar-mar macam kopitiam sekarang. Tiap-tiap meja akan diletakkan pisang emas sesikat dan agar-agar merah yang dibubuh didalam gelas macam kat bawah ni.

lengkongmerah3

Cepat benar masa berlalu. Bila baru ini saya kembali ke kedai mamak yang dulu  ada letak agar-agar merah sebegini kat atas meja, semuanya dah tak ada. Semua kedai mamak dah seakan sama. Dah tak ada keunikan.Semuanya kena ikut peredaran zaman.

Agar-agar Merah

Bahan-bahannya:

4 g agar-agar bertali (1 bungkus)

2 liter air

2 cawan gula

2 helai daun pandan(Didimpul)

Sedikit pewarna merah

Cara membuatnya:

Masak agar agar dengan air seketika.

Kemudian masukkan gula dan kacau hingga gula larut.

Masukkan daun pandan dan pewarna merah. Biarkan hingga mendidih.

Tapis dan tuang ke dalam bekas.

Sejukkan seketika sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.

 

Oct 04

Burger Daging Bakar -Bento NLKO

burgerbakar4

Minggu lepas Bento Nasi Lemak Kopi O bersiaran bersama Amira dan Aida. Dah lama sungguh tak jumpa dengan Amira yang tengah popular dengan drama Abang Bomba I Love You. Last jumpa masa raya puasa yang lepas. Masa sampai tu Amira dok melambai-lambai dari celah-celah kamera..almakhlumla lama tak jumpa. Amira is such a lovely pleasant young woman. Semoga terus popular dengan aktiviti seninya.
Berbalik kepada cerita minggu lepas, saya sampai agak lambat di studio. Selalunya kalau call time pukul 9.00 pagi, pukul 8.20 saya dah tercegat kat studio. Entah kenapa minggu lepas saya kelam kabut sikit dan bertolak agak lewat dari rumah. Kena pulak bertembung dengan trafik jam yang maha padat di tol Damansara.

burgerbakar1

Kali ni tak ada potong-potong bagai. “Kak Yan ada 6 minit jer ye,” kata Floor Manager. Adoi, kalau 6 minit tu memang kena kelam kabut sikit la. Eh, bukan tiap-tiap minggu kelam kabut ke?

burgerbakar2

Amira ni kemana pulak, Aida? Nampak gayanya kita berdua jer la yang masak burger daging bakar ni.Kekok pulak masak berdua .

burgerbakar3

Haaa…baru datang Amira ni. Tadi pergi cari kayu api sebab nak bakar burger agaknya.

producer

Bersama madam-madam producer yang tersangatlah sweet dan cheerful.

Bagi sesiapa yang tak dapat salin resepi minggu lepas, ni Kak yan bagi. Boleh la cuba. Cumanya kalau bubuh keju lebih sikit lagi best. Biar keju terlebih muatan lagi bagus. Sebenarnya resepinya ada di Buku Bekal Ke Sekolah Menu Barat. Cumanya kali ini di olah supaya ianya sesuai untuk dimasak menggunakan ketuhar.

Selamat Mencuba!

Burger Daging Bakar

Bahan-bahannya:

500 gram daging (Dibakar atau direbus dan dicarik-carikkan)

1 biji bawang holland (Dihiris)

1/2 cawan sos barbeque / sos lada hitam

4 keping keju cheddar

2 biji roti bun

2 sudu makan mustard

4 sudu makan mentega

Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Aluminium foil secukupnya

Cara membuatnya:

Panaskan mentega dan goreng bawang holland sehingga layu dan berwarna keperangan. Ketepikan.

Campurkan daging bersama sos barbeque, mustard, garam dan serbuk lada sulah. Gaul sebati

Belah dua roti bun dan sapukan mentega.

Letakkan daging di tengah-tengahnya bersama bawang .

Letak keju dan bungkus burger dnegan aluminium foil.

Masukkan ke dalaam ketuhar pada suhu 180 C selama 5-8 minit. Siap