free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Nov 07

Ayam Masak Kicap Chinese Style

ayammasakkicapchinesestyle

Kadang-kadang masak simple-simple tapi hasilnya sedap. Masak ni ada pelbagai cara. Nak masak ayam masak kicap pun ada beratus-ratus cara. Sedapnya sesuatu masakan tu bukan 100 % terletak pada bahan-bahan. Kadang-kadang pada teknik memasak jugak.

Itu sebabnya kena rajin mencuba macam-macam resepi. Mana yang rasa sesuai maka stick to it la. Yang penting rasa tu kena balance ye tuan-tuan dan puan-puan.

Ayam masak kicap macam kat atas tu paling senang di masak. Tak payah nak goreng dulu ayam, tak payah nak potong bawang merah. Bahan-bahan pun tak banyak. Kuah dan ayamnya tak berminyak.

Elok le kalau masak untuk orang yang nak kurus. Tak payah makan nasik. Ratah macam itu pun sedap. Gandingkan pulak dengan sayur sawi jeruk. Tambah pulak rasa masam. Lengkap rasanya.

Saya dah tua ni baru tau rupanya ada cara masak ayam kicap main rebus aje. Itu pun nasib baik saya tertengok rancangan masakan cina kat televisyen. Saya pun follow le resepi dia. Nak cuba? Jom ….

Seperti biasa kuantiti bahan-bahan main agak-agak lah ye.  Tukang masak ni selalu lupa nak tulis lepas masak.

Cara membuatnya:

Panaskan minyak dan tumis halia muda sehingga wangi.

Masukkan air, kicap cair, kicap pekat, sos tiram dan cili kering yang dipotong pendek.

Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang , brown sugar dan daun bawang yang dipotong kasar.

Terjunkan  ayam dan masak sampai kuah dia pekat pastu bubuh sikit minyak bijan.

Siap.

Subscribe To Our Feed

enjoy this posts? subscribe to our feed please..

No Responses to “Ayam Masak Kicap Chinese Style”

Leave a Reply