free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Jan 02

Dekorasi Meja Makan Malam (Western)

Saya dan suami serta anak-anak memang suka makan-makan. Memang terserlah la kan kalau tengok saiz kami laki bini ye tak? Hehehe. Namun begitu kalau kena dengan mood, budget semasa dan ada time, kami anak-beranak akan “go out of our way” to enjoy our meals. Masa ni lah kami akan set-up meja cantik-cantik and try out new dish untuk dinikmati bersama-sama. Apa yang penting ialah inilah peluang untuk berseronok sesama sendiri. Tak perlu keluar belanja makan kat tempat fancy, gitu.

Macam malam tahun baru dua malam sudah, kami adakan “New Year’s Eve Dinner”. Kena pulak siang tu masa ke Mydin, terjumpa turkey yang agak murah, apa lagi rembat aje lah. Dah lama pun teringin nak merasa makan turkey ni (kakak angkat saya panggil ayam piru, ye ke?)

Balik rumah, saya terus masuk YouTube belajar dengan Gordon Ramsay macam mana nak masak turkey ni sementara itu urusan table setting saya serahkan kepada anak-anak dara saya Alia, Asma dan Arissa.

They decided to go with a candle-lit dinner theme dan habis segala lilin-llin dlm rumah ini dikeluarkan dan pelbagai balang dan props yang sesuai diguna-pakai untuk mendapatkan effect yang diingini. Hasilnya, pada sayalah, not bad!! In fact, saya sendiri pun tak terpikir nak buat macam tu. Tak keluar belanja satu sen pun.

Tulah, memang betul, kadang-kadang apa yang ada di rumah boleh diolah-olah bagi mendapatkan hasil yang menarik. Macam yang kat bawah ni, Alia dan Asma guna-pakai balik bekas bunga telur majlis perkahwinan anak sepupu suami saya tak lama dulu. Cuma tambah bunga aje nak naikkan seri meja.

Apapun, makan berjemaah dengan familiy ni memang penuh berkat kan. Nanti di entri akan datang saya akan kongsikan pula resipi-resipi makan malam kami ni ya.

Nov 12

Harijadi Arissa Ala-Ala Sherlock Holmes

Oh My! Time flies like a bullet train. Diam tak diam dah masuk mid November and I have not been updating this blog for like, err, since bulan Ramadhan yang lalu. Aduhai, lamanya.

Apapun, I would like to share with you another idea of a birthday party theme yang mudah dan murah pada kali ini.

Yes, our youngest daughter Arissa turned 16 a couple of days ago and we decided to have just a small makan-makan at home. Like last year, when we surprised her with a Japanese-inspired birthday do, we decided to hold yet another thematic dinner do to celebrate her birthday. (The truth is that Tuan Suami and I memang suka pun buat benda2 macam ni.. :0).

But we could not very well go for another Japanese theme , right? Luckily the Tuan Suami remembers that Arissa is so into Sherlock Holmes the TV series nowadays and we made the decision to have that. So we planned that and hasilnya ialah … not bad.

Jul 06

Cetusan Dekorasi Meja Makan Ala-BBQ

Kebiasaannya apabila kita hendak mengadakan majlis BBQ, kita jarang menitikberatkan tentang dekorasi dan rata rias (table setting )untuk tetamu. Dalam kata lain , apa yang kita titikberatkan adalah makanan atau juadah yang hendak dihidangkan. Cara menghidang makanan dan cara persembahan nya main tangkap muat aje lah. Dah memang biasanya macam gitu kan, selalunya kita menggunakan pinggan dan gelas kertas atau styroform. Makanan pula dihidangkan dalam kuantiti yang agak banyak dan diletakkan menggunung dalam satu bekas. Begitu juga dengan minuman dan sebagainya.

Selalunya apabila kita mengadakan party yang ala-ala BBQ , kena check cuaca dulu.almakhlum lah kita ni bukannya ada musim yang cuacanya suam-suam kuku dan angin sepoi-sepoi bahasa. Kalau dibuatnya hari hujan, mana nak menyala api BBQ kan.

Begitulah yang terjadi kepada  saya. Minggu lepas saya bercadang nak buat bbq party bagi meraikan battalion dari Cheras yang  datang untuk berkumpul. Almakhlumlah dah lama tak berjumpa dan bersembang, rindu lah plak.

Tetapi disebabkan cuaca yang berjerebu dan panas, terus saya batalkan hasrat saya . Tak kuasa nak bermain dengan arang dan abu dalam cuaca panas ni dan yang lebih penting lagi nanti marah pulak jiran sebelah sebab menyumbang kepada keadaan jerebu….

Saya dan suami mengambil keputusan untuk membawa masuk BBQ ke dalam rumah. Dengan sedikit penyesuaian – di mana daging kambing dan ayam saya “roast” instead of di BBQ – saya masih dapat mencipta suasana BBQ di dalam rumah. Apa yang lebih baiknya, saya dapat bersiap berdekorasi lagi.

Saya siapkan meja agar semua dapat duduk bersama-sama makan sekali. Dua meja makan saya sambungkan agar semua dapat bersama-sama di meja makan. Hiasan meja pula saya gunakan kreativiti yang ada. Saya gunakan alas meja putih biru dan pinggan mangkuk yang agak mewah bagi menggantikan pinggan kertas.

Untuk centerpiece meja pula saya gunakan buah oren dan masukkan ke dalam  bakul besi yang kecil serta dua jambangan bunga kekwa yang saya taruh di dalam tin Kopi Hang Tuah yang sudah digunakan.

Dari segi menu pula, saya sajikan roasted lamb dan roasted chicken. Amat senang disediakan sebab hanya perlu dimarinate dan bakar di dalam oven sahaja. Saya juga menyediakan side dish seperti kentang putar, baby carrot dimasak bersama lemon, stim tomato, nenas, bawang merah dan labu yang dibakar bersama kambing.

Selain itu saya sediakan mee goreng olio aglio. Bagi memeriahkan lagi suasana, anak saudara saya Nisah membawa Baked Macaroni sementara Kak Zai pula membawa satu Tupperware besar bubur kacang durian.

Saya juga menyediakan kek butter serta yogurt buah-buahan dengan hirisan kiwi dan strawberry.

Menu sebegini sebenarnya amat memudahkan kita untuk meraikan tetamu kerana ia tidak memerlukan kita membuang masa membuat banyak kerja-kerja dapur yang renyah. Itu yang saya habiskan masa untuk mencipta suasana meja makan yang agak lain sedikit dari kebiasaan.

Sep 23

French la Pulak…

Huh! Tergamam juga bila suami dengan sesuka hatinya mencadangkan supaya saya masak masakan ala Perancis untuk juadah sempena menyambut harijadi anak saya. Bukannya majlis besar-besaran pun, hanya sekadar makan-makan bersama di rumah yang sudah menjadi tradisi keluarga kami.

Dia kata “kita dah biasa makan makanan Itali (Pasta bagai) dan juga American food (McDonald dan yang sewaktu dengannya), jadi apa kata untuk makan-makan hari jadi kali ini, kita beralih ke menu Peanchis pula.”

Ini mesti kes teruja lepas menonton Julie/Julia lakonan Meryll Streep tempoh hari. Memang saya bercadang nak buat makan-makan keluarga untuk dua orang anak perempuan saya menyambut harijadi mereka.  Kebetulan tarikh harijadi mereka jatuh dalam bulan Ramadhan. Jadi saya becadang nak buat sebelum puasalah. Ingatkan nak masak simple-simple aje, ala-ala nasi ayam ker.

Apapun, mesti ramai yang kata, ala dah besar-besar ni apalah yang nak buat sambutan harijadi sangat , kan. Macam mengada-ngada pulak. Selalu ajer macam terngiang-ngiang suara tak puas hati di telinga saya ni.

Sebenarnya bukan majlis harijadi tu yang  penting, ingatan dan luahan kasih-sayang adalah yang utama. Buatlah sekadar yang termampu, anak-anak akan faham kalau kita mendidik mereka supaya menghargai setiap usaha yang kita lakukan.

Eh lari tajuk la pulak…

Okay berbalik kepada majlis hari jadi tempoh hari (walaupun anak perempuan saya hanya menjemput bff mereka sahaja…boleh dikatakan majlis juga), Rupa-rupanya suami saya beria-ia nak saya masak masakan France.  Dah siap print resipi dengan bantuan pak cik google. Jadi apa nak kata, masak ajerla.

Selain itu, saya dan suami bukan sahaja memasak makanan Perancis tetapi juga mencipta suasana dekorasi sesuai dengan tema. Memang suka kecoh tak tentu pasal…. Tapi yang penting, at the end of it all, we all had fun and kenyang!

Inilah hasilnya….

Baked Chicken Cordon Bleu


Bahan-bahannya:

Dada ayam yang telah dibuang tulang dan diketuk sehingga nipis

Chicken slice

Keju Mozarella tapi kalau nak guna yang slice pun boleh

1 biji telur

Bread Crumbs

Butter

Garam dan lada sulah

Cara membuatnya:

Tabur garam dan lada sulah ke atas ayam

Letakkan  chicken slice dan keju diatas dada ayam dan gulung kemas-kemas

Sematkan lidi ditepinya

celupkan setiap satu dengan telur dan gaulkan dengan bread crumb

Sapukan butter dan bakar pada suhu 350 darjah selama 30-35 minit

Hiriskan  ayam dan makan semasa masih panas

Jun 21

Hantaran Perkahwinan Fudhail

Saya agak sibuk satu minggu kebelakangan ini kerana membantu membuat persiapan perkahwinan anak saudara saya Fudhail, anak keempat abang saya Azizi dan kakak ipar saya Zaihani.

Seperti mana majlis perkahwinan abang-abang dan kakaknya yang terdahulu, saya serta suami dan anak-anak turun padang membantu mana yang patut. Seperti mana majlis yang berlangsung dua tahun lalu (Nisah-Halim dan Naim-Miza), kali ini saya turut bertanggung jawab menyiapkan bekas-bekas hantaran perkahwinan, membuat kek perkahwinan serta membantu menghias pelamin serta bilik pengantin.

Walaupun perkahwinan kali ini berlangsung di dewan, kami tetap menghias rumah mereka di Cheras untuk meraikan mempelai.

Oleh kerana majlis diadakan pada hujung minggu di luar musim cuti sekolah, kami hanya dapat membantu di hujung minggu sahaja. Seminggu sebelum majlis, saya dan suami ke rumah abang untuk menyiapkan pelamin dan bilik pengantin. Sebenarnya saya hanya lebih jadi pengarah sahaja sebab yang memanjat bagai adalah Fudhail sendiri serta kakaknya Nisah. Dah tua-tua begini tak larat la pulak nak buat kerja lasak-lasak.

Apapun persiapan hantaran perkahwinan dilakukan lebih awal. Sebelum Kak Zai dan Fudhail datang menghantar barangan-barangan dan bekas-bekas hantaran (kami orang Perak panggil “Semerit”), saya dah menjelajah berbagai blog-blog perkahwinan mencari idea. Dari situ, sedikit-sedikit datang idea untuk membuat hantaran.

Tiga minggu sebelum majlis, Kak Zai datang menghantar barangan untuk digubah segala. Bila mereka pulang sahaja, saya terus ke SSF di Puchong untuk membeli bahan-bahan dekorasi. Dek kerana penuh semangat lagi, malam tu jugak saya mula bekerja menghias hantaran.

Pengantin memilih warna tema pink untuk hantaran dan saya pula mahukan sesuatu yang tampak simple, moden tapi ada unsur-unsur tradisional. Alhamdulillah, di SSF saya terjumpa jambangan bunga yang saya kira agak tradisonal. Bila digabungkan dengan warna lapik hantaran cream yang jarang yang di titip renda pink, sentuhan modern simple itu terus menyerlah.

Yang bestnya, kali ini kerja menghias hantaran menjadi lebih mudah dan cepat sebab anak-anak dara saya juga turut membantu. Banyak kerja-kerja remeh seperti memotong kain serta melekat renda dilakukan mereka. Suami juga turut memberi input (walaupun kadang-kadang bengang jugak saya dibuatnya sebab asyik memerintah aje dia).

Apapun, dalam masa seminggu saya selesai menyiapkan hantaran-hantaran yang diminta, kecuali tepak sireh, bekas buah-buahan, kek (yang saya buat dua tiga hari sebelum majlis) serta wajik pulut dari kakak saya di kampong.

Pada hari Jumaat, sehari sebelum majlis berlangsung, kami ke rumah abang saya untuk membuat persiapan terakhir. Suami saya memang cuti sementara anak-anak saya pula ponteng sekolah untuk turut membantu. Kala ini, saya mengambil kesempatan untuk memperkemaskan hiasan hantaran-hantaran yang ada, dan mengisi bekas hantaran buah-buahan. Kakak saya Azlah pula yang baru sampai dari Perak, terus menghias wajik di atas bekas hantaran yang disediakan serta bertanggung jawab ke atas tepak sireh (yang ini memang saya gagal… entah kenapa saya pun tak berapa berkenan nak menghias tepak sireh).

Hasilnya, memang boleh dibanggakan…. Saya rasa sungguh puas hati dengan hantaran yang disediakan dan berharap sangat pengantin juga turut gembira dengan hasil kerja saya.

Mar 28

Cetusan Dekorasi Meja Makan

Menghias meja makan kadangkala dianggap satu perkara yang remeh. Tambahan pula di dalam budaya orang Melayu. Selalunya, meja makan juadah hidangan orang kita memang simple aje – lauk-pauk dihidang ditengah-tengah meja dan pinggan nasi dilanggatkan sekali dengan gelas minuman.

Kena-kena pulak pada zaman sekarang ini bila duduk makan di meja bersama keluarga semakin jarang diamalkan dek kerana kesibukan masing-masing. Makan di rumah main belasah ajer, di hadapan tv sendiri-sendiri.  Makan pun dah tak dihidangkan, main ambik sendiri ajer. Saya pun kadang-kadang macam tu jugak tetapi saya tidak mahu ia dijadikan kebiasaan. Sekali sekali tak apalah.

Yang selalu kita lihat bila ada majlis perkahwinan, meja dihias secantik mungkin untuk tatapan tetamu.  Berpokok-pokok jambangan bunga di letakkan di meja makan a.ka meja makan utama.  Malangnya, selepas kahwin, nak lapik seprah di meja pun dah malas.

Bercakap mengenai dekorasi meja makan, bukanlah bermakna kita perlu tahu secara detail tentang susunan pingan-mangkok dan sebagainya. Cukuplah sekadar kita tahu mengenai kedudukan pinggan, sudu dan gelas serta jenis pinggan dan sudu yang sesuai untuk jenis-jenis majlis.

Kena pula cara kita menghidang lauk –pauk melayu amat berbeza dengan orang putih. Senang cerita nak menghias meja makan perlulah kena dengan makanan utamanya.

Apa yang saya nak ketengahkan disini tak salah kita ambil sedikit masa menghias meja makan agar suasana makan jadi lebih ceria dan kita sekeluarga bukan sahaja menjamu selera bahkan dapat berlama-lama sedikit berbual bermesra menambah ikatan kekeluargaan.

Dan kalau ada tetamu yang datang berziarah, lagi-lagi lah sesuai masa dan ketikanya untuk anda menunjukkan skill  dekorasi anda , tak begitu?

Apapun, sesungguhnya menghias meja makan tidak memerlukan kita meggunakan duit yang banyak. Serlahkan kreativiti anda dalam menghias dan kadangkala lebih ringkas , lebih cantik..

Saya menggunakan timbunan limau kasturi sebagai ‘centrepiece’. Saya letakkan ke dalam tray dan saya selitkan dengan bunga kecil yang berwarna putih. Kemudian saya taburkan kelopak bunga ros yang berwarna merah sesuai dengan majlis pernikahan.

Teaspread untuk majlis pertunangan. Disebabkan alatan pinggan mangkuk yang terhad, saya susun kuih-muih tradisional ke dalam dulang yang dilapik dengan daun pisang. Bagi menampakkan sedikit moden saya letakkan kuntuman bunga di  atas mini cup cake.


Antara tip-tip untuk menghias meja makan adalah:

1.  Anda boleh mencantikkan meja makan dengan membuat kad nama bagi setiap tempat duduk. Serlahkan kad tersebut mengikut tema majlis tetapi mesti sepadan dengan warna hiasan di tengah meja(centerpiece).

2. Tambahkan ‘elegan’ meja makan dengan meletak beberapa hiasan yang mempunyai tinggi yang berlainan. Sebagai contoh, anda boleh meletakkan hiasan di atas tingkatan buku-buku atau majalah ataupun di atas benda-benda lain yang sesuai.

3. Gunakan pengaruh lampu untuk menyerlahkan hiasan meja. Lampu yang agak kuning dan malap ataupun cahaya lilin boleh menimbulkan suasana romantik.

4. Gunakan warna yang bersesuaian untuk lapik meja dan pinggan mangkuk. Kalau boleh elakkan dari menggunakan lapik meja yang berwarna hitam atau yang sewaktu dengannya. Ia sudah dianggap curang bila diletakkan makanan di atasnya. Pilihlah warna yang agak lembut dan jika nak selamat gunakan lapik yang berwarna putih.

5. Namun begitu  warna pinggan-mangkuk juga perlu sepadan dengan warna lapik meja. Janganlah sama warnanya , ditakukuti tak nampak apakah juadah yang di hidangkan. Warna hijau  atau merah epal ataupun kuning lemon boleh di pertimbangkan.

6. Anda boleh gunakan bahan-bahan semulajadi untuk menghias meja. Jangan terperanjat jika di hotel-hotel besar mereka menggunakan pelbagai jenis buah-buahan  dan sayur-sayuran untuk menghias meja. Hasilnya memang mengkagumkan. Gunakan daya kreativiti anda untuk menghasilkan sesuatu yang unik seperti kulit kayu manisyang diikat dengan reben, lemon yang diletakkan di dalam balang kaca yang diisi air dan sebagainya.

Feb 22

Cetusan Dekorasi Majlis Harijadi

Birthdays are big in our house. Entah mengapa saban tahun hari jadi merupakan antara tarikh-tarikh yang dinanti-nanti kami seisi keluarga. Ini bukanlah pula bermakna setiap kali kami menganjurkan majlis hari jadi secara besar-besaran. Seringnya apa yang kami lakukan ialah meraikan hari jadi setiap ahli keluarga sesama sendiri sahaja.

Paling tidak pun kami berlima akan keluar makan meraikan hari jadi masing-masing dan kalau ada budget lebih kami bertukar-tukar hadiah. Apa yang penting ialah meraikan detik meningkatnya usia bersama-sama. Tetapi kalau ada budget lebih serta masa kelapangan – kami akan “organise a small gathering to celebrate birthday” anak-anak gadis kami yang menginjak usia remaja. Sementelahan pula saya dan suami memang suka merai tetamu ke rumah.

Teringat juga tatkala anak-anak masih kecil, ada juga beberapa kali kami mengadakan majlis hari jadi anak-anak dengan menjemput kawan-kawan mereka serta kaum keluarga terdekat. Yang paling saya ingat ialah sewaktu saya mengadakan joint-birthday party untuk dua orang anak saya yang lahir sama bulan iaitu Ogos dan kami jemput rakan-rakan sekolah mereka. Masa itu kalau tak silap saya yang sulung baru Darjah Tiga manakala si adik pula pada Darjah Dua. Mungkin itulah majlis hari jadi paling grand yang pernah kami lakukan sehingga kini – siap khemah dan kami anjurkan juga pelbagai games untuk anak-anak yang hadir pada hari itu. Suami saya pula siap menganjurkan games ala-ala Amazing Race lagi di mana anak-anak yang hadir dibahagi kepada beberapa kumpulan dan diberi sampul surat berisi tugasan-tugasan yang mesti diselesaikan di sekeliling dan serata rumah. Sudahnya habis tunggang langgang rumah apabila yang hadir berkejaran ke sana ke mari mencari dan menyelesaikan clue!!!

Kini anak-anak saya sudah meningkat remaja dan mereka pun sudah tidak berminat untuk menganjurkan birthday parties dengan tetamu yang ramai. Tapi, ya lah, kadang-kadang mak bapak mereka pulak yang terlebih excited untuk menganjurkan majlis harijadi.

Namun mutakhir ini, kalau tak kami meraikan sesama kami sahaja, saya suka cadangkan mereka untuk menjemput kawan-kawan rapat sahaja untuk makan-makan ke rumah.  Kadang-kadang tu saya dan bapak mereka pulak yang lebih-lebih. Nak buat macam mana kan,  sebab selain memasak saya juga suka sekali kalau ada tetamu datang berkunjung menikmati hidangan di rumah. Pada hari-hari beginilah saya konon-konon nak tunjuk skill.

Saya sukakan kelainan setiap kali saya menyambut harijadi anak-anak saya. Pada saya, menghias meja makan dan memasak makanan yang sesuai sama pentingnya. Kalau dulu sewaktu anak-anak masih kecil, mmbuat dekorasi untuk majlis harijadi tidaklah sesusah mana. Banyak alatan deko yang dijual bersesuaian dengan  citarasa mereka. Tetapi bila anak sudah meningkat remaja. Menyediakan dekorasi untuk meja makan utama serta party favour untuk kawan-kawan sudah agak sukar.

Paling mudah kalau menjamu pada majlis hari jadi ialah dengan buffet. Di sini saya letakkan semua kek dan makanan di satu meja. Bagi membuatkan ia lebih menarik, saya tandakan setiap paper cup dengan nama setiap tetamu.  Saya sediakan makanan yang diminati anak-anak remaja seperti ayam goreng, pie dan juga karipap. Mudah disediakan. Bagi hiasan meja, saya cuma beli kertas hadiah yang agak funky dan ceria bagi membangkit suasana. Saya juga taburkan kuntuman bunga di atas meja sesuai untuk majlis anak perempuan.

Yang ini pula majlis hari jadi anak sulung saya tahun lepas sewaktu menyambut hari lahir ke16 nya. Oleh kerana dia hanya mahu menjemput kawan-kawan rapat sahaja, saya cadangkan a sit-down meal ala-barat. Dan saya pun menghiaskan meja agar tampak menarik. In fact, colourful hair ribbons (yang dijadikan cenderahati untuk tetamu) digunakan untuk mengikat napkins.

Yang ini pula satu lagi majlis hari jadi seakan serupa untuk anak kedua. Tapi untuk majlis kali ini kami meraikan sesama kami sahaja. Tak semestinya kita berdekorasi bila meraikan tetamu sahaja, tak begitu?