free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Aug 14

Halal K-Food Fair 2015

20150814_105349

Something exciting happened to me this morning. I attended a Korean Food Fair 2015 at Mid-Valley Shopping Mall. And if you know me and my family, anything that has to do with Korea will automatically trigger our interest.
Yes, we are so into K-drama (the good ones, of course) and to a certain extent K-pop too. And over the years we (thanks to my daughters especially Alia and Asma), we have acquired quite a liking towards Korean food.
So it was my pleasure indeed to be invited to this event. Oh by the way, K-FOOD FAIR is a new concept of integrated fair, in which the South Korean Ministry of Agriculture, Food and Rural Affair supervise the fair in conjunction with Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp.

And oh, I also met a Korean media at the fair this morning where they interviewed me on what do I think of Korean food and all etc.

20150814_112614

Bersama Min Kim, wartawan dari Dong-A Ilbo (yang dikatakan akhbar kedua terbesar di Korea) and Kathy Wonjung Han (kanan) yang merupakan PR yang sangat-sangat peramah. I am truly honoured to be interviewed… hope what I said made sense  :lol:

kfood1

With Min Kim after the interview.

20150814_105143

Jom pergi ke K-Food Fair 2015 hujung minggu ni…

Bermula dari tarikh 14 hingga 16 Ogos 2015, K-Food Fair menandakan kemunculan sulong kepada pengguna di Pusat Pameran Midvalley (MVEC) . Pameran yang bertemakan “Touch Food, Sweeten Your Life”   ini pastinya dapat menarik perhatian para pengunjung kerana terdapat pelbagai produk korea segar dan penghasilan dari organik untuk kesihatan untuk kesihatan. Yang pentingnya semuanya halal. 

Pameran ini menampilkan penyertaan dari lebih sepuluh syarikat makanan Korea seperti CJ CheilJedang, Daewon Co, Jinju Horticultural Export Agricultural Complex, Punggi Premium Goods Agricultural Cooperative, Mommake dan banyak lagi. 

20150814_105059

Meriahnya pameran ni bermula dekat pintu masuknya lagi. Ada bermacam-macam pertunjukan dan pelbagai maskot Korea. Boleh tangkap gambar dan cakap hi kat mereka-mereka itu. Katanya ada jugak persembahan oleh tetamu korea dari kumpulan K-Pop. Iyelah tak sahlah Korea tanpa K-Popnya.

20150814_104552

Cool…

20150814_111620

Nak jumpa dengan Haha dan Kwangsoo pun boleh.

Rupanya mengikut tradisi Korea lama, makanan secara keseluruhannya disusun mengikut empat musim iaitu musim bunga, musim panas, musim luruh dan musim sejuk. Setiap gerai dihias mengikut tema bermusim. Aktivitinya pun ikut musim jugaklah kaedahnya. Ada lotus tanglun, permainan Korea ‘Kajang’ dan sebagainya.

20150814_105452

Sekarang masanya untuk merasa makanan-makanan yang dipamerkan…jom!

20150814_111458

Try the cheese Toppoki. To die for!

20150814_110909

Tak pernah rasa buah pear yang semanis dan se juicy macam ni.Patutlah ianya digunakan untuk memasak bulgogi.

20150814_110906

Yang ni buah pear yang dikering. Masih lagi rasa manisnya.

20150814_110254

Minuman kegemaran anak-anak saya

20150814_110149

Minuman untuk kesihatan katanya. Masam-masam dan ada rasa buahnya.

20150814_110053

Ini pun untuk kesihatan jugak. Patutla kulit orang Korea flawless..

20150814_110158

Kimchi

20150814_110205

Sebelum ni ada was-was kan nak makan benda ni. Nah..yang ni halal

20150814_110330

Rangup

20150814_110421

Udon pun ada kat sini

Mungkin sebahagian dari makanan-makanan disini boleh didapati ditempat lain tetapi yang membezakan disini ialah mematuhi piawaian yang ditetapkan oleh Korea Muslim Federation (KMF) dan Jakim untuk pensijilan halal. Jadi boleh beli bahan-bahan yang siap dimasak ataupun bahan-bahan mentah disini tanpa was-was.

20150814_110406 20150814_110416

Keseluruhannya saya sangat berpuas hati dengan pameran K_Food 2015 tetapi yang lebih menariknya lagi ialah dengan kehadiran para penganjur dari Korea yang begitu peramah dan berbudi bahasa. Mereka begitu berusaha bersungguh-sungguh hendak menerangkan tentang produk mereka. Mereka jugalah daya penarik pameran ni….. malah ada seorang yang boleh juga berbahasa Melayu sedikit-sedikit.

Aug 09

Raya 2015 Part 1

IMG-20150716-WA0000

Masih Syawal lagi kan……

Raya tahun ni saya paling sibuk menyenteng lengan baju di dapur. Selain dari bersuka-ria balik raya di kampung, tahun ini julung-julung kalinya saya masak lima hari berturut-turut untuk makan-makan raya dirumah kami.  Alasannya…kalau jemput semua sekali..tak best nak sembang.

Bermula dengan raya dikampung sehinggalah beraya dirumah sendiri., saya akan rangkumkan dalam gambar-gambar yang nostalgic ini. Maka janganlah rasa loya ye. Jom…

Bermula dengan pagi raya dimana kami bertolak balik kampung selepas Subuh. Kunun-kununnya takut tersangkut dalam jam. Alhamdulillah doa kami termakhbul. Perjalanan kami lancar aje dan sampai di kampung pun ngam-ngam masa hidangan raya di sajikan diatas meja. 

Mula-mula kami ziarah kubur arwah mak dulu. Yang ni tak nak cerita ..nanti takut nangis lagi..

IMG-20150717-WA0003

Lepas tu tentu sekali kami pergi rumah kakak saya di Kuala Dipang. Perak. Dah kira port kami berkumpul adik beradik.

20150717_113636

Seronok bila berjumpa la tu…

rayakak

Gambar raya bersama keluarga Kak.

20150717_112725

Pose yang boleh menampakkan kurus iaitu berposing dicelah pintu yang sempit. Raya tahun depan tiru ye…

Seperti biasa pagi satu raya saya akan berkunjung ke rumah mak sedara saya, Wan Edah di Kampung Air Hitam Labu. Selalunya waktu tu memang boleh jumpa ramai sepupu-sepapat. Masa ni je la selalunya dapat jumpa.

20150717_131940

20150717_131456

20150717_130113

Satu lagi rumah penting yang mesti pergi masa satu raya ialah rumah Arwah opah suami di Pengkalan Pegoh, Ipoh. Kebetulan masa pergi tu cuaca panas sangat. Semua orang dah penat kepanasan termasuklah kami yang bertandang. Akhirnya tak banyak gambar yang diambil. Tetapi seperti biasa makanannya memang sedap . 

IMG-20150809-WA0009

Nota kaki: Tahun ni tak ada biskut kacang Wan Chu…huk..huk sedih.

Disebabkan tak banyak rumah yang dapat pergi di Pengkalan atas sebab dia orang pun nak keluar beraya jugak. Maka kami terus ke Ipoh beraya ke rumah sepupu saya …Kak La.

rumahkakla

Sampai lewat malam kami masih lagi pergi beraya walaupun masa ni perut dah start buat hal. Kali ini saya beraya kat rumah anak sedara dan rumah mak mertua dia. Makan mee udang yang sedap.

20150717_224821

Raya kedua dimulai dengan beraya ke Temoh. Kampung suami dan jugak kampung saya dahulu. Kami pergi rumah Kak Lebo dengan harapan ada nasik daging macam tahun lepas. Tapi tahun ini lagi kelas bila Kak Lebo hidang gelamai dan apom . Mana boleh tahan tengok ‘my favourute food’ …habis sepinggan gelamai saya makan seorang, Nasib tuan rumah tak nampak.

20150718_153335

20150718_154658

Lepas tu pergi beraya kat rumah Kak Latizah yang merupakan kawan karib suami saya sementara kakaknya berkahwin pulak dengan sepupu suami. Begitulah salah silahnya…

20150718_170732

Rumah Pak Sulong jugak tidak dilupakan. Pak Sulung ialah sepupu kepada Arwah Mak. Tengok muka Pak Sulong ajer dah ingat kat arwah mak lagiiiii. Ni deme berposing pulak kat rumah Pak Sulong. Rustic kata mereka…

PhotoGrid_1437265111982

Malam itu setelah menerima ramai tetamu dirumah kakak, kami sekeluarga beraya ke rumah kakak sulong saya pula, Yong. Berkonvoil pulak kesana meredah hujan lebat dan jam yang teruk.

20150718_225757

Hari Raya Ketiga kami dah balik ke Kuala Lumpur. Tetapi sebelum tu sempat lagi menyinggah di tiga buah rumah beraya. Raya lah katakan. Rumah pertama yang kami pergi ialah rumah kawan sekolah menengah saya Noorjahan. Dah lama tak jumpa. Masa ni jerlah ada peluang nak jumpa bila masing-masing balik kampung walaupun sebenarnya kami bermaustautin di KL.

20150719_112435

Selepas itu saya beraya ke rumah mak sedara di Malim Nawar. Tak sah kalau tak melawat Mak Cik Hawa. Tapi tak sempat nak ambik gambar sebab masa tu ramai tetamu di rumah Mak Cik Hawa.

Dalam pada nak cepat bertolak balik tu sempat jugak menyinggah di rumah sepupu saya, Kak Nab. Macam biasa Kak Nab selalu hidang spaghetti yang sedap. 

PhotoGrid_1437319121515

Ni tangkap gambar kat rumah jiran Kak Nab dengan kucing Kak Nab yang dijadikan prop.

Destinasi terakhir kami ialah beraya dirumah abang saya di sungai Buluh. Syukur abang saya dah beransur sihat. Punyalah ambil gambar kat rumah Abang Lan tapi semuanya dah terdelete. Tapi tak apa sebab semuanya datang berhari raya dirumah saya. Nantikan kemunculan gambar-gambar raya lagi di entry Raya 2015 Part2.

 

 

Jun 10

Tanah Aina Cafe By Farhana’s Oven Shah Alam

tanahainacafe1

Selamat Datang ke Tanah Aina Cafe By Farhana’s Oven.

Eh! ini bukan cafe saya tau. Cafe ini dimiliki oleh Puan Sri To‘ Puan Datuk Shariffa Sabrina Syed Akil, nama yang sinonim dengan pusat percutian eko tourism Tanah Aina. Namun begitu cafe ini diurus oleh anak perempuan beliau Puan Farhana bersama suaminya.

tanahainacafe2

Ni dia Farhana. Sungguh mesra dan professional.

Entah berapa ribu ratus kali lalu kat tepi kedai ni tapi sumpah tak perasan akan kewujudan cafe ini. Walaupun terletak bersebelahan dengan Federal Highway tetapi kedudukannya yang terkedalam sedikit membuatkan saya tak perasan akan kewujudan cafe ini atau dengan lebih detail lagi bangunan rumah kedai yang menempatkan WismaTanah Aina. Jadi kepada sesiapa yang selalu lalu lalang dekat Batu Tiga< Glenmarie (Arah dari Kuala Lumpur ke Shah Alam) dan bila sampai ke Petronas  tu cepat-cepat toleh ke kanan . Bangunan berwarna kelabu dan ada tulis Wisma Tanah Aina tu. Ha di situlah terletaknya Cafe Tanah Aina.

Selepas mengunjungi Tanah Aina Azareena, Tanah Aina Fahad dan Tanah Aina Farra Soraya seminggu sebelumnya (blog posting bakal menyusul….. tak habis susun kata dan ayat lagi) saya dijemput pula untuk mencuba menu-menu menarik dari Tanah Aina Cafe.

tanahainacafe4

Puan Sri Shariffa  Sabrina memang terkenal dengan orang yang begitu prihatin dengan kebersihan. Ceruk mana pun saya pergi kat Tanah Aina pasti saya kagum dengan kebersihan yang ditonjolkan. Masuk jer cafe ni memang dah teruja dengan kebersihannya . Berkilat sana sini. Habuk pula memang jangan harapla kita nak jumpa.

Selain dari seorang yang sukakan aktiviti lasak, Puan Sri juga memang amat minat memasak. Mengikut kata Puan Sri selaku sebagai seorang certified pastri chef, beliau  mempunyai banyak resepi-resepi keluarga yang beliau kongsikan di dalam beberapa menu di Cafe Tanah Aina. Makanan-makanan yang disajikan adalah ‘fresh’ dan sebahagian dari bahan-bahan mentahnya were sourced from Tanah Aina sendiri. Dan sesungguhnya kesemua makanan tidak menggunakam MSG. None.

tanahainacafe11

Apa yang dapat saya simpulkan setelah berbual dengan mereka, gandingan ibu dan anak ini memang mantap.  Saya dapat rasa itu yang menyebabkan mereka berjaya dalam segala bidang yang dibuat walaupun menerima cabaran silih berganti. Tau tak Puan Sri selalu ajer refer Puan Farhana as a good daughter dan begitu juga sebaliknya. Puan Farhana tak henti-henti cakap mak beliau is the best mother in a whole wide world. So much positive vibes. I salute both of you…

Bercakap tentang Tanah Aina Cafe by Farhana’s Oven ni, saya ke sana bersama suami serta Constance Westwood, dari Westwood Consultancy, yang merupakan PR firm mewakili Tanah Aina brands. Turut hadir ialah Najah, eksekutif akaun dari Westwood. Mereka lah yang yang mengatur segala “adventure” kami ke Tanah Aina. Thanks Constance and gang.

Setelah berbual dengan Puan Sri serta Farhana, kami dipersilakan untuk menjamu selera pula. Ya, memang acara yang dinanti-nantikankan. Apa yang dapat saya katakan, juadah yang menanti sangat sedap. Pening jugak nak pilih mana satu yang nak dimakan.

 

20150602_131045

Inilah suasana didalam Cafe Tanah Aina

20150602_130821

 Open Kitchen  Concept

tanahainacafe5

Nasi Goreng Lesong

tanahainacafe6

Yang kat atas tu suami saya makan…Rendang Acheh

tanahainacafe7

Yang ni Constance yang makan. Cantikkan dia orang balut nasi lemak.

tanahainacafe8

Memang senang nak jumpa cucur tapi cucur macam ni agak ‘rare’ sebab??? tersangatlah sedap.

tanahainacafe10

Set Congkak untuk minum petang. Kalau selalu kalau nak fefeling London kan ke ada tea set yang bertingkat-tingkat tu kan. Yang ni kita melayukan…pakai congkak. Lepas makan habis boleh main congkak. Kan awesome!

tanahainacafe9

Air Calamansi dengan apatah..dah lupa. Ewah nak join Gym ke ni :)

Jan 28

It’s All Good

PhotoGrid_1422440872874 (1)

Sibuk? Tak jugak….Malas?  Tak jugak..Habis tu kenapa lama tak up-date blog?

Walaupun dah lama tak up-date blog tapi Alhamdulillah life has been good. Sebenarnya, saya agak busy bersosial and bersilaturahim these past weeks. Nothing gives me more pleasure than be able to meet up with my family members and of course… makan-makan. A lot have been happening actually that I decided to rangkumkan all that in one entry… nak jadikan kenangan di masa depan for me pun ya. So here goes:

1. Of courselah dalam banyak-banyak aktiviti sosial akan terselit menghadiri majlis orang kahwin. Akhir hujung tahun lalu saya dan suami ke Cassa Heleconia, Jalan Semarak untuk perkahwinan anak Kak Timah, sepupu suami saya. Dah lama tak jumpa this side of family so memang berselfie sakan la kami.

IMG_20141227_220726

Kalau berjumpa kami cakap slang Perak tau…

2. A few days later, we found ourselves (saya, tuan suami and our three buah hati) making a trip to Langkawi. Dah lama plan sebenarnya cuma nak pastikan cukup korum (dan of course la cukup budget) barulah kami confirmkan datenya. Best..memang best pergi jalan kali ni. Daripada island hopping, makan-makan ..semuanya marveles. Tuan suami yang arrangekan segala-galanya, saya hanya pasang angan-angan aje. Saya cakap kali ni  saya nak makan angin aje, nak seronok-seronok  tak nak shopping, menghabiskan duit aje tapi akhirnya, tuan suami terpaksa mangangkut pelbagai jenis kotak periuk belanga.

langkawi1

Cantikkan..yang tu, jelly fish. Boleh masak kari ke?

langkawi10

Sebelum dilambung ombak

PhotoGrid_1422434043498

Tiga orang gadis berposing di Tasik Dayang Bunting

langkawi7

Gayat..tak nak naik lagi!

langkawi2

Beach ni paling win…

PhotoGrid_1422443799875

Pemandangan di belakang dan di hadapan homestay di Langkawi..Kedua-duanya membahagiakan.

langkawi9

Sudah jatuh cinta sama dia…sedap giler..

3. Balik dari Langkawi , kakak saya datang dari kampung. Seingat saya semenjak mak meninggal tak pernah lagi kami keluar makan sama-sama. Jadi kali ni saya seret kakak saya dan keluarganya makan kat luar. Tempat pilihan ialah di Seoul Garden Hot Plate, Main Place. Kena pulak hari tu adalah harijadi Aisyah, anak sedara saya. Akhirnya…sudah semestinya..makan. Ginseng soup dia is to die for.

birthdayaisyah

Cun semuanya…

4. Lunch date dengan Kak Joi. Seperti biasa Kak Joi mesti bawak makan kat kedai yang best dan lepas tu kami cuci mata ke Sungai Buluh. Akhirnya..terbang jugak duit beli pokok bunga dan sekarang sedang aktif melakukan kunjungan balas ke kedai makan tersebut.

IMAG1260

Ofkos I beli yang ni….

5.  And in between, kena bagi support yang tak berbelah bagi kepada azam baru saya dan suami untuk kuruskan badan. Round stadium MPSJ hampir tiap-tiap hari  and I tell you that it is beyond my kapasiti dan akhirnya……terpaksa pergi berurut sebab sakit pinggang yang teramat sangat.

6. Yang ni saya happy giler….Saya nak tulis dalam huruf besar ye. ‘SAYA JUMPA FYNN JAMAL’. Bersembang tak ingat dunia jer. Thanks Fynn..kalau ada rezeki nak jumpa lagi, boleh? I really adore her. Apa yang keluar dari mulut nya buatkan hati saya melt. Serupa jugak bila baca hasil karyanya, buatkan bulu roma meremang. Bila jumpa orang yang hebat, yang selalu cerita pasal Allah rasa macam tak nak balik. Bestnya..yes dan akhirnya segala skrin laptop, skrin phone saya adalah gambar saya dengan Fynn Jamal.

fynnjamal1

Tak tau nak letak caption apa… 

7.  Pantang dengar Wanchik dan Wan Chu datang dari Pengkalan, Ipoh. Saya dan keluarga pastinya memanjangkan langkah nak berjumpa dengan mereka. Kena pulak Didi, Ajih, Anom dan Raha pun ada selain keluarga Ayah Chik. Bayangkan nak update semua cerita dalam satu masa. Bayangkan betapa haru-birunya. Dan kamipun sambut birrthday Wanchik sekali dan tentulah kek tu Raha yang buat. It was fun..really,really fun. 

rumahayahchik

Daripada makanan tengahari bawak ke makanan petang, tak berhenti -henti bersembang. 

wanchik

Amboiii..Wan Chik pakai tudung colour-colour lagi.

7. Hari Ahad tu pulak saya balik kampung bersama suami saya kerana memperkenankan hajat anak sedara saya ,Amin untuk merisik gadis pilihan hatinya. Kena pulak  rumahnya tak jauh dari kampung saya. Bak kata orang seperti sambil menyelam minum air la. Punyalah sedap makan hari tu. Dari lauk pauk kat rumah kenduri sampailah ke lauk pauk kat rumah anak sedara saya, Farhana. Makan tengahari dua kali gitewww. Hancur diet tahap mega, bak kata Nisah sampaikan akhirnya…satu gambar pun tak ambik.

8. Dalam pada tu, pada hari Sabtu baru-baru ni saya menyempatkan diri menghadiri demo membuat bento dan pelancaran buku Little Miss Bento by Shirley Wong. Memang terpegun melihat beliau yang begitu kreatif. Free hand jer dah boleh buat macam-macam bentuk bento..err..bolehke saya buat macam tu nanti. Akhirnya saya beli buku dia dan berangan yang saya boleh jadi kreatif macam beliau.

bentogirl

Kawaiii

9. Acara kemuncaknya berakhir pada Ahad yang lepas. Suami saya decided nak outing dengan anak-anak sedara dan cucu-cucu yang cute-miut tu. Janjinya nak keluar sekali dengan kakak ipar dan abang saya sekali tapi finally both of them tidak dapat datang. Maka kami-kamilah yang menggawatkan suasana. Gawat, gawat bersembang dan makan-makan memang best. Tengok ajelah gambar ni. Haru biru dan akhirnya saya balik dan tertidur kekenyangan dan nyaris  terlepas nak jumpa Anis.

outing2

Ini kenduri ke apa?

outing1

Happynya semua…Alhamdulillah

10. Lewat petangnya saya berjumpa dengan Anis. Kena interview untuk ruangan personaliti di inspirasi magazine. First time kena interview berterabur depan belakang cerita. Harap Anis faham la kan. Klik kat sini kalau nak baca.

20150125_184456

Thank You Anis

Dah,,,dah ..cukuplah tu. Dah panjang sangat dah ni. Lepas ni kita share resepi la pulak ye..

 

 

Dec 02

Lunch Date With Kawan-kawan Lama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Back home in Kampar (my hometown) many many years ago, friends would come over to my house especially during Hari Raya. It was a simple life then as they would walked in huge groups to my house and spent long hours there. Makan -makan and sembang-sembang. Such gesture and friendships are one of my most cherished memories. 

A few weeks ago, I facebook messaged Yat Wah (the tallest gorgeous woman in the picture) and were saying how much we missed each other. 

One thing led to another and we decided to have makan-makan at my place… just like the old time. Before long, we set up a  whatsapp group (small one only) and started to get everybody to join in. Unfortunately, Kong Mun Yee who really was very excited to join was unable to make it. Next time lah ye Mun Yee.

Yat Wah is like a sister to me. She could not make it to my wedding about 21 years ago. But she came a few days before that and was roped in by my cousin to help around the house (Yat Wah, please ingat you helped to hang the backdrop in my bilik pengantin). 

She was the last one to leave that day… we sembang till 6 pm.hahaha…  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Getting ready: As usual, for lunch I set the table up.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The lunch: The challenge was to make it less spicy and super delicious… heheheh

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Friends for life: (from left) Wai Chui (she was the class monitor for Form 5 Science 1 and is now married to our head prefect Mun Keong) and Jeeneze, one of the nicest girls in school). By the way, I am holding Nicholas, Wai Chui’s baby son. Nicholas is officially the most adorable kid in the whole wide world.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

With Christina, the friendliest friend. Her sons’ pets include a snake…. we are so not going to her house.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Before makan-makan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ayam Percik – To make it less spicy, I separated the gravy. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ikan Bawal Masak Sweet Sour

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daging Masak Hitam dan Sayur Campur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Butter Rice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dessert Table – Vanilla ice-cream with Salted Caramel, Kueh muih. and Alia buat kopi- o kaw-kaw. Thanks Jeeneze for the kueh nyonya..sedap!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dah nak start makan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I asked Alia to take time off from work. She was the photographer and baby sitter for the day.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Baby Nicholas, Jeremy and Joel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Let’s do this again!

Oct 27

Up Close With George Calombaris – Juri Masterchef Australia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minggu lalu suami saya bertanya samada saya nak ikut beliau menghadiri media conference bersama George Calombaris, salah seorang juri rancangan Masterchef Australia. Ibarat orang mengantuk disorong bantal, sudah tentulah saya tidak mahu melepaskan peluang ini. Tambahan pulak rancangan Masterchef Australia adalah salah satu rancangan kegemaran saya. Pucuk dicita ulam mendatang la kan.

Saya dan suami memang suka Masterchef Australia sebab juri-jurinya termasuk George ni begitu supportive dengan para peserta, tak seperti versi Amerika yang juri-jurinya garang-garang tak pasal2 – stress kita yang menonton ni.

So petang tadi saya saya dan suami pun ke Pullman Kuala Lumpur di Bangsar di mana George bertemu para penggiat media. Menariknya beliau mencuba tiga makanan popular Malaysia – asam laksa, nasi kerabu dan oyster goreng (makanan popular Cina). Sewaktu sessi berkenalan siang tadi beliau juga bercerita yang malam sebelumnya beliau dibawa menikmati hawker’s food di sekitar KL dan mencuba makanan Malaysia seperti Nasi Lemak, Bubur Pulut Hitam, Char Kuey Teow dan Cendol. And he was raving about rojak non stop, apparently his favorite Malaysian dish.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Di sesi petang tadi juga George membuat demo masakan dan resepinya ialah Poached Chicken with Miso Hummus and Green Mango Salad. Malangnya dek kerana terlampau teruja, saya langsung tak menyalin resipi masakan ini. Sekarang ni pun saya dah ingat-ingat lupa akan resipinya. Alahai.

Apapun seronok dapat melihat betapa pro nya George membuat demonstrasi masakan and everybody were definitely glued watching him going through the paces. Boleh dijadikan panduan ni… kot-kot la saya kena buat cooking demo nanti. And the best part of all was we got to sample George’s masterpiece. And the one-word verdict – Sedap.

It was indeed a pleasure for me yang sangat suka memasak ni to be able to attend such an event. An eye opener and hope there will be more opportunities like this in the future.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akhir kata, I would like to end this entry with what George Calombaris said this afternoon – “I cook not for the stomach. I cook for the soul.” Oh yes, right on!

Oct 21

Buku Bekal Ke Sekolah Menu Ala Barat

coverbuku2

Buku kedua saya sudah diterbitkan. Selepas menghasilkan buku Idea Bekal Ke Sekolah Menu Asia, saya telah dipanggil semula untuk shooting buku kedua saya yang bertajuk Idea Bekal Ke Sekolah Menu Barat.

Ini adalah untuk melengkapkan edisi buku bekal kanak-kanak ke sekolah. Dengan gabungan kedua buku maka ibu-ibu di luar sana dapat membuat pilihan yang terbaik bagi memilih menu bekal untuk anak-anak mereka.  

Terdapat 44 resepi menarik didalam buku iniyang menampilkan makanan ala gaya barat. Namun begitu ia diolah supaya mudah untuk memasaknya dan sesuai dijadikan bekal. Di dalam buku ini anda akan terjumpa dengan resepi-resepi seperti chicken cordon bleu, pot pai ayam, lasagna dan sebagainya yang tampak renyah. Namun begitu resepinya sudah dipermudahkan supaya ibu-ibu dapat menyediakannya dengan cepat. Jangan takut dan jangan risau untuk menyediakan juadah yang nampak agak rumit tetapi boleh disiapkan dalam masa yang singkat.

Ibu-bapa patut memiliki buku resepi ini kerana ianya sarat dengan pelbagai resepi-resepi yang menarik. Anda tidak perlu membeli nugget, sandwich, burger yang mahal kerana anda boleh membuatnya sendiri di dapur anda. Pastinya lebih murah dan mudah. Dengan harga yang sama dan ilustrasi yang menarik saya pasti ibu-bapa malah anak-anak akan tertarik dan menggemari hasil juadah daripada buku resepi ini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terdapat 44 resepi menarik didalam buku iniyang menampilkan makanan ala gaya barat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ayam goreng kerepek dimana anda boleh menukarkan jenis kerepek yang anak anda suka untuk resepi ini. Rasanya akan berbeza setiap kali kerepek yang berlainan digunakan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bebola Ayam Epal dengan  Sos Kubis Bunga Berkrim. Anak-anak tak perasan pun kat dalamnya ada epal hijau.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saya rekomen anda mencuba resepi ini terutama bagi anak-anak yang tidak suka makan ikan. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saya akan sign sendiri buku-buku yang anda beli dari saya…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saya akan balut sendiri buku-buku yang anda beli dari saya…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Macamna nak beli?

Satu buku berharga RM15 +RM6 (postage semenanjung) / RM 10 (postage Sabah dan Sarawak)

Dua buah buku berharga RM 30 + RM7 (postage semenanjung) / RM 12 (postage Sabah dan Sarawak)

Jangan lepaskan peluang ini……..

Cara membuat pembayaran:

1. PM nama + alamat melalui facebook/ email – azianhasan69@gmail.com

2. Anda akan diberi number akaun utk pembayaran.

3. Selepas pembayaran, sertakan bukti pembayaran ke facebook atau email.

Jom Berbento!