free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Feb 23

Strawberry Cup Cakes

strawberrycupcakes2

This month is not a good month for me. Bukannya tak bersyukur tapi bulan ini saya rasa ‘demotivated’. Rasa kurang semangat nak bekerja.   Target terbang entah ke mana.  Ada dua buah buku resepi yang belum di terbitkan. Penerbit dari kedua-dua nya memberi alasan yang tersendiri. Ada yang kata jualan buku semakin susut dan ada yang kata giliran nak terbitkan buku semakin panjang. Tau tak penatnya memerah otak nak hasilkan resepi. Penatnya nak fikir prop yang cantik untuk ambil gambar. Semuanya memerlukan keringat , masa dan wang. Patutnya setiap kali buku sudah di pruf atau dalam kata lain sudah siap untuk diterbitkan perlunya ada perjanjian berapa lama buku tersebut boleh diperam oleh penerbit. Jangan ingat menulis resepi itu senang. Kalau dah sampai setahun diperam, alamatnya nanti jadi pekasam la.

Entry kali ini saya nak share gambar cupcakes strawberry saya. Ceritanya saya dapat strawberry ni free . Ah Chuen ( penjual ikan dan sayur dekat rumah saya) bagi saya dua paket strawberry. Biasa lah dia. Tiap-tiap hari dia hantar sayur free. Kadang-kadang dia bagi jugak buah. Tu la Allah bagi rezeki dari pelbagai sudut. Kurang kat bahagian ini ada terlebih kat bahagian sana. Kita ingat orang bijak pandai akan appreciate kita sedangkan kawan sebelah kita yang biasa -biasa saja yang selalu apprecite kita. Tak rasa pun apa kebaikan yang diberi tetapi bagi pihak dia sangat besar. After all hidup ini memang adil.

strawberrycupcakes1

Saya gunakan resepi kek butter saya untuk membuat strawberry cup cakes ini. Untuk satu bancuhan kek butter boleh dapat 20 biji cupcakes saiz seperti gambar di atas. Saya paipkan buttercream diatasnya dan susun strawberry. Itu pun dah lawa kan.

Bahan-bahannya:

250 gram butter

250 gram gula castor

250 gram telur (4 biji saiz B)

250 gram tepung serbaguna

3/4 sudu teh baking powder

2 sudu besar (50 ml) sour cream/youghurt/susu

Sedikit esen vanilla

Cara membuatnya:

Panaskan oven dahulu

Pukul mentega dengan gula sehingga kembang

Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi

Campurkan tepung dengan baking powder

Masukkan campuran tepung ke dalam adunan di selang selikan dengan sour cream/youghurt/susu (perlahankan kelajuan mixer)

Pastikan yang terakhir sekali adalah tepung

Akhir sekali ( step yang penting) kaup adunan menggunakan spatula. Kaup ke arah dalam dan keluar.

Proses ini penting untuk memasukkan udara ke dalam adunan

Masukkan aduan ke dalam bekas yang telah di glis dan hentak sedikit untuk setarakan gelembung udara di dalam kek

Bakar pada suhu 180 C selama 40/45 minit.

Selamat Mencuba!

Subscribe To Our Feed

enjoy this posts? subscribe to our feed please..

No Responses to “Strawberry Cup Cakes”

Leave a Reply