free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Aug 17

Jejari Ayam Gebu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Demam berbento dah semakin menular kat negara kita. Kalaulah anak-anak saya masih kecil, tentulah saya bersilat pagi-pagi nak buat bento yang sedap dan cantik. Memang saya dari dulu sampai sekarang membuat bekal untuk anak-anak ke sekolah cumanya pilihan resepi agak terhad. Selalunya saya hanya goreng sosej dan nugget sahaja. Sekadar hendak menjimatkan wang belanja anak tetapi khasiatnya masih kelaut.

Dari segi dasarnya memanglah banyak kebaikannya bagi anak-anak yang membawa bekal ke sekolah. Dari segi kesihatan dan juga dari segi menjimatkan duit belanja keluarga. Namun bagi saya ianya lebih dari itu. Di zaman anak-anak saya bersekolah, tak ramai yang sanggup bawak bekal ke sekolah. Alasan besarnya ialah…malu. Nanti kawan cakap itu, nanti kawan cakap ini. Sampai ke tahap bila dah dicop sebagai orang yang bawak bekal maka diasingkanlah ke dalam kumpulan yang tertentu . Dicop macam orang kuno.

Anak-anak saya tak pernah rasa rendah diri atau malu untuk membawa bekal ke sekolah. Bagi mereka itu dah cukup membanggakan kerana mak mereka sanggup membuat bekal untuk mereka. Dari situ anak-anak saya belajar untuk menghormati diri sendiri dan menghilangkan rasa emotional yang tak tentu pasal. Sekarang ni ibarat tak boleh dipisahkan dengan bekal pulak. Kerja dan belajar kat mana pun mesti nak bawa bekal. 

Bagi mereka yang berhasrat hendak membuat bekal untuk anak-anak, bolehlah mendapatkan buku bekal saya . Anda boleh klik kat bannner sebelah ni.  Kalau nak cuba dulu boleh buat ayam goreng gebu ini untuk bekal anak esok…jom!

Jejari Ayam Gebu

Bahan-bahannya: 

100 gram isi ayam(Dipotong memanjang)

I ulas bawang putih(Dicincang halus)

¼ sudu teh garam

¼ sudu teh serbuk cili

¼ sudu teh serbuk lada sulah

1 sudu teh baking powder

½ sudu teh baking soda

1 ¼ cawan tepung gandum

¾ cawan air sejuk

Minyak untuk menggoreng

 

Cara membuatnya:

 

Gaul ayam bersama serbuk cili, bawang putih, garam dan lada sulah.

Campurkan baking powder, baking soda dan tepung. Gaul hingga sebati

Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sebati.

Boleh tambahkan sedikit air lagi jika adunannya agak pekat.

Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga keperangan. Angkat dan toskan. Nota: Resepi untuk nasi jepun ada didalam Buku Bekal keSekolah Menu Asia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

And juga boleh dapatkan tip-tip berbento dan yang paling bestnya anda boleh mencuba sos-sos yang terdapat didalam buku saya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idea Bekal Ke Sekolah Menu Asia dan Menu Barat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saya selalunya akan balut lawa-lawa tau..

20150521_090802

Idea Bekal Ke Pejabat Menu Asia pun ada.

Aug 20

Mari Berbento

bento1

Ini adalah cover buku masakan saya yang pertama. Sungguh tak sangka akhirnya dapat jugak saya memiliki buku masakan saya sendiri. Bermula dengan angan-angan dan cakap-cakap kosong sahaja antara saya dan suami, akhirnya Alhamduliilah semuanya menjadi kenyataan. Teringat lagi masa tu kami dalam perjalanan balik ke kampung untuk menghadiri kenduri kahwin anak sepupu saya. Suami saya mencadangkan agar saya mengutarakan idea buku masakan yang mengandungi resepi-resepi yang boleh dijadikan bekal. Sungguh saya tertarik dengan idea suami saya, kena pulak saya memang menyediakan bekal untuk anak-anak saya semasa mereka masih bersekolah dahulu.

Saya mengutarakan cadangan dan sinopsis buku saya kepada editor PTS Melenia dan akhirnya penantian saya terjawab dengan persetujuan pihak PTS untuk menerbitkan buku tersebut.

bentoasia2

Pada tarikh 26 Mei yang lepas, pertama kalinya saya memasuki studio untuk shooting buku masakan saya. Rasa sungguh gementar masa tu kerana selama ini saya masak sorang-sorang je kat dapur. Punyalah suspen sampaikan malam tu tak berapa nak tidur saya dibuatnya.

DSC03368

Konsep buku saya ialah mudah, sedap dan penuh dengan idea untuk menghias bento. Jadi saya sediakan halaman yang memaparkan bagaimana untuk membuat sos. Sos ini boleh dibuat terlebih dahulu dan disimpan didalam peti sejuk. Ianya boleh mempercepatkan proses memasak. Tak adalah kelam-kabut pepagi buta kan.

DSC03362

Salah satu resepi didalam buku saya. Bagi sesiapa yang berminat untuk mendapatkan buku ini, anda boleh membelinya secara online disini ataupun boleh message saya disini dan saya akan poskan untuk anda.

bentoasia1

First time dapat pegang buku sendiri…Terimakasih kepada suami yang terlalu banyak menolong. Kepada tiga orang anak perempuan saya Alia, Asma dan Arissa dan juga kepada krew PTS dan kepada mereka yang mendoakan saya selama ini. Hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya.