free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Mar 10

Julia Child’s recipe: Reine de Saba

reinedesaba

Bonjour!

Yes. Hari ni nak share resepi kek Julia Child. Kek ni adalah antara kek Julia yang paling famous, reine de saba (Julia’s Child Almond and Chocolate Cake).

Kek yang kat atas tu dah  lama buat. Cuma hari ni jer baru nak upload kat sini. Kalau tak percaya datang la ke rumah. Memang habuk kek pun tak ada. Tapi bila diperhatikan balik kek kat atas tu rasa teringin pulak nak makan. Rasa macam nak buat dan dan ni. Emmmmm….macamana ni.

Saya dah banyak kali mencuba kek reine de saba ini. Tapi kali ini hasilnya memang saya puas hati.  Jika anda seorang yang sukakan coklat, kek ini adalah pilihan yang terbaik. Rasanya sangat berbeza kerana kat dalamnya ada almond. Bila almond dicampurkan dnegan coklat, rasanya lain macam tau. Tapi satu benda tentang kek ini ialah ianya bukanlah jenis kek yang gubu gebas. Ianya kek yang padat. Makan sikit jer pun dah puas.

Sekarang ni nak masuk bab berangan. Tau tak masa saya buat kek ni saya terfikir kot kot lah saya boleh tubuhkan satu kumpulan yang boleh di panggil ‘Cookbook Club”. Bolehlah sekali-sekala  berkumpul dan mencuba resepi-resepi dari buku masakan chef-chef ataupun dari blog-blog yang terkenal. Best kan? Setiap orang masak dua jenis masakan dan kemudian berkumpul untuk makan tengahari. Lepas tu, bolehlah dapat merasa pelbagai makanan yang sedap-sedap dan buat review masing-masing.  So Cookbook Club is both a great excuse to get together with food-loving friends and a lovely way to explore a cookbook. Ada sapa nak join tak? Kak Yan teringin betul ni.

Jadi bagi sesiapa yang nak mencuba buat kek ni boleh ikut je resepi di sini.

Sekali cuba mesti nak buat lagi dan lagi. Guna coklat yang berkualiti tinggi ye anda-anda semua. Barulah kek rasa sedap.

 

 

Dec 16

Sup Cendawam Berkrim Julia Child

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tidak pernah terfikir oleh saya untuk mencuba resepi Julia Child. Membaca resepinya didalam buku beliau ‘Julia Child’s Mastering the Art of French Cooking’ memang menggerunkan. Penjelasan yang terlalu teliti seperti  menggambarkan Julia adalah seorang yang amat cerewet dan berhati-hati dengan cara memasak dan amat teliti dengan bahan-bahan yang digunakan. Resepi yang simple seperti sup cendawan ini sahaja mengambil ruang sebanyak dua mukasurat di dalam buku resepi beliau. 

“Hish, susah betullah nak faham resepi ni”!, detik hati saya. Saya ambil pen dan kertas dan saya lakarkan cara membuatnya mengikut pemahaman saya dan akhirnya saya menulis resepi beliau mengikut apa yang saya faham. Sebenarnya taklah sesusah mana cuma agak keliru sahaja tetapi mencuba resepi beliau memang amat berbaloi. Dalam masa kurang dari 1 jam saya dapat menghidangkan sup cendawam berkrim ini dengan nama asalnya…“Potage Velouté Aux Champignons” (Cream of Mushroom Soup).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sup Cendawam Berkrim Julia Child

Bahan-bahannya:

1/4 cawan bawang holland yang dicincang halus

8 sudu besar mentega

3 sudu besar tepung gandum

2 tangkai daun ketumbar

1/2 daun bay

1/8 sudu teh thyme (saya gunakan yang kering)

6 cawan stok ayam ( Jika anda tidak ada stok ayam yang dibuat sendiri, masukkan sahaja 2 ketul stok ayam kimball bersama 6 cawan air)

Garam dan Lada sulah

1 pound cendawan segar (Saya gunakan 1 bungkus cendawan shitake)

1 sudu kecil jus lemon

1/2 @3/4 cawan whipping cream

Cara membuatnya:

Bersihkan cendawan dan asingkan batang dan bahagian atasnya. Potong bahagian batangnya memanjang

Masukkan stok ayam ke dalam periuk bersama daun ketumbar,  daun bay dan thyme dan masak diatas api.

Dengan menggunakan pan/bekas lain, ambil 3 sudu besar mentega (daripada 8 sudu besar mentega) cairkan dan masukkan bawang holland tadi . Gunakan api yang perlahan dan masak setakat bawang agak layu sahaja (belum bertukar warna menjadi perang).

Masukkan tepung dan kacau dalam api yang sederhana selama 3 minit. Jangan sampai ianya menjadi perang. Masukkan adunan ini ke dalam periuk tadi dan kacau.

Masukkan juga 1/8 sudu teh garam dan batang cendawan. Masak sehingga ianya mendidih dan kemudian perlahankan api dan reneh selama 20-30 minit.

Selepas itu, tapis kesemua bahan dan tekan-tekan supaya semua jus dan perasa dari bahan-bahan tersebut keluar( jangan kisar ye, nanti tak sedap). Buang segala hampas tersebut dan masukkan semula sup ke dalam periuk tadi.

Sementara itu dengan menggunakan pan, cairkan 2 sudu besar mentega dan masak cendawan dan masukkan 1/4 sudu teh garam dan 1 sudu teh jus lemon. Kacau sebati dan masak selama 5 minit.

Tuangkan kesemua bahan ke dalam periuk yang berisi sup tadi dan renehkan sup selama 10 minit. Selepas itu angkat dan ketepikan.

Akhir sekali pukul 2 biji kuning telur (whisk) sehingga agak kembang dan masukkan whipping cream. Kacau sebati.

Dengan perlahan-lahan masukkan 2 cawan sup yang masih panas tadi dan tuang secara perlahan-lahan. Sementara itu  teruskan mengacau sehingga kesemuanya sebati.

Letakkan semula periuk ke atas api yang sederhana dan tuang campuran telur tadi. Renehkan selama 3/4 minit lagi sehingga telur betul-betul masak dan supnya agak likat.  Perasakan sup tersebut

Tutup api dan masukkan 3 sudu besar mentega dan kacau.

Hiaskan dengan whipping cream jika anda suka.

Dah pun siap…..fuh! …boleh ke faham apa yang saya tulis ni. Ikut aje satu persatu dan kalau tak faham boleh tanya saya di fanpage saya, di sini.