free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Sep 30

Kek Pisang Dengan Chocolate Chip

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kek Pisang Dengan Chocolate Chip –  Alangkah bagusnya kalau dapat mulakan hari ini dengan kek ini. Definitely a great way to start the day!Taburan chocolate chip di atas kek memang ‘adorable’, menepati ciri-ciri kek yang saya suka …

1. Kek yang lembab (moist)—-errr, saya tak suka kek pisang yang ‘dry’

2. Ada banyak rasa coklat—-Banyak dan banyak chocolate chip dan kombinasi antara pisang dan chocolate chip memang terbaik

3. Tak ada kacang—Yang ini memang syarat utama untuk anak-anak saya, no nuts!

4.Penuh dengan rasa pisang—Tak gunakan esen dan kuantiti pisang yang secukupnya

Bila anda mula makan kek ni  akan terasa kegaringan di bahagian luar kek dan kumudian anda akan terasa gigitan coklat dan kemudian akan terasa lembutnya kek dengan rasa pisang yang sebenar. Memang kek pisang yang paling sedap saya pernah makan.

.

.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kek Pisang Dengan Chocolate Chip

.

Bahan-bahannya:

3/4 cawan mentega ( at room temperature)

1 1/2 cawan gula castor

2 biji telur

2 cawan tepung gandum

4 sudu besar susu segar

4 biji pisang dilenyek

1 susu kecil baking soda

1 cawan chocolate chips plus extra ( saya tambah lagi untuk tabur di atasnya)

.

Cara membuatnya:

Panaskan oven

Pukul mentega dengan gula sehingga bertukar warna sedikit pucat

Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi

Masukkan susu dan pisang dan pukul lebih kurang 30 saat

Satukan tepung bersama baking soda dan kemudian masukkan ke dalam adunan

Masukkan chocolate chip dan gaul menggunakan spatula/senduk kayu

Taburkan chocolate chips diatas kek dan bakar pada suhu 160 C selama 20-25 minit

###

Teknik membuat kek ini seperti membuat kek mentega. Dalam satu adunan , kita boleh dapat 2 loaf kek. Semasa peringkat memasukkan tepung ke dalam adunan saya lebih suka menggunakan spatula dan menggunakan teknik  kaup-balik. Namun begitu menggunakan mixer pun tidak mengapa asalkan pada akhir prosenya, anda menggunakan spatula atau senduk kayu . Kepanasan oven bergantung kepada ketuhar masing-masing. Kek ini senang untuk menjadi warna perang disebabkan taburan coklat chip. Kalau boleh gaul dulu coklat chip bersama tepung sebelum dimasukkan ke dalam adunan. Ini untuk mengelakkan chocolate chip terkumpul dibahagian bawah kek. Emmm..dan satu lagi taburlah banyak-banyak chocolate chip diatas kek. Ini menjadikan kek cantik dan akan menarik selera anak-anak anda. Selamat mencuba!

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

May 15

Nasi Goreng Dan Laksa

Entah pukul berapa saya tidur semalam tak tahulah. Sedar-sedar pagi tadi saya menjerit memanggil suami kerana hari dah pun pukul 6.40 pagi. “Bang! Macamana ni dah 6.40, baju pun tak seterika lagi! Budak-budak tu semua tidur lagiiiiiii.” Saya panik tak hengat!

“Apa hal la pulak ni, kan ker hari ni hari Ahad.’ jawab sang suami selamba.

“Ha, hari Ahad?? Ingatkan hari Isnin,” sambung saya sambil mengurut dada. Tak pasal-pasal jantung berdenyut lebih kapasiti.

Lepas solat Subuh saya terus menyambung kerja saya di Internet. Tapi tak lama, lepas tu baik punya lentok, boleh sambung tido balik.  Mana tidaknya, tengok orang sebelah berdengkor balik lepas subuh, tak ker jealous jadinya. So saya pun landing semula.

Sedar-sedar balik, sekali lagi  saya menjerit bila tengok-tengok jam dah pukul 10.15 pagi. Janjinya pagi ni nak ke pasar membeli ikan untuk stock-up seminggu.  Terus saya ke dapur nak buat sarapan. Alamak mak mertua pun tak breakfast lagi… mesti dia lapar. Semalam plan nak buat tepek/lempeng tepung makan dengan ikan sardine tetapi alkisahnya dah terrrlambat, tengok pulak  nasi semalam banyak lagi maka taram ajerlah buat nasi goreng.

Hari ni saya buat nasi goreng ala-mak saya. Memang ini kegemaran anak-anak. Tiap kali opah deme datang, mesti deme suruh buatkan nasi goreng. Tapi itu dulu lah. Kini memandangkan opah dah tak berapa nampak dan nak jalanpun kena pakai wheelcha, sahlah saya yang kena take-over.

Nasi goreng ala-mak saya ni sebenarnya menggunakan lebihan sambal belacan. Lebihan sambal belacan tu digaul dengan nasi dan dicampur dengan garam dan sedikit kicap. Kemudian panaskan minyak dan goreng bawang merah ( lagi banyak lagi best ) sehingga terbit baunya. Lepas tu masukkan ajer nasi tadi dan goreng sampai nasi itu garing. Dah pun siap! Cubalah, memang sedap…

Akibat lambat ke pasar, ikan yang segar bugar pun dah habis. Yang tinggal hanyalah ikan-ikan yang dah lembik.  Adoi! Ini manyak susahla…. Suami saya cakap hari ni tak payah masak nasilah, nasi goreng tadi pun menambun banyaknya. Kalau macam tu kita masak laksa ajerla, kena betulla dengan ikan yang lembik tu..hehhe!

Maka laksalah untuk lunch dan buat pengetahuan semua, bila saya balik dari pasar, nasi gorengpun dah tinggal 2,3 jemput ajer dah. Sementara saya masak laksa, sempat lagi saya masak 2 paket sosej untuk anak-anak yang dah kelaparan. Sorry..hari ni jam tak menyebelahi mak, ok…


Lewat malam anak-anak mintak belikan tosei untuk dinner. Saya dan suami pun keluar mencari tosei kegemaran anak-anak di Taj Restoran di SS 12 Subang Jaya. Sedap oooo.

Kemudian dek kerana terlebih rajin  lepas ajer makan malam saya buat pulak kek pisang . Kek dah siap dan nampak sedap dan saya bercadang hendak buat American Frosting untuk menyalut kek besok pagi….. takkan nak makan kek memalam buta ni kan???