free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Mar 21

Muffin Blueberry

muffinblueberry1

Seimbang dari segi rasa dan rupa. Rasa yang seimbang, cukup dengan rasa masam, lemak dan manisnya .

Macam itulah saya ‘describe’ muffin blueberry saya. Nak membuatnya tak susah sangat, tak perlu guna mixer. Bahan-bahannya pun agak senang didapati. Kalau nak ubah bahan-bahannya pun boleh. Nak bubuh strawberry maka jadilah muffin strawberry. Kalau nak lebih berkhasiat, boleh gunakan tepung ‘wholemeal’.

Tak payah banyak-banyak fikir. Muffin tak perlu ada frosting apa apa pun. Dia jenis makan macam itu sahaja. Kan saya dah kata ianya seimbang dan mudah segala-galanya.

muffinblueberry2

Begitu jugalah hidup. Kena seimbang kiri kanan. With new adventures come new challenges, lessons and friendships.Kalau kat sini terkurang kat sana pulak terlebih. Bagi saya keseimbangan hidup ialah bila kita bersyukur dengan apa kelebihan dan kekurangan yang ada…barulah seimbang. Teringat pesan arwah mak…bila selalu bersyukur, everything will be fine..

Everyone say ‘Hello’ kat buku baru saya!!!


buku60minit1

Ok..buku ni belum keluar lagi. InsyaAllah dalam minggu ini. Ni lah baby saya yang kelima. Empat buku sebelum ini adalah buku tentang bekal. Saya nak kalau boleh lebih ramai lagi orang bawak bekal. Buku yang ini lain pulak…banyak yang saya nak cerita pasal buku ni tapi kat entry lain lah ye..sebab banyak sangat.

Walau apa pun kesemua buku saya walaupun ianya sekadar buku resepi or buku masakan or whatever people call it…saya akan pastikan buku-buku tersebut ada ‘love story’.  Ada bait-bait cinta dari makanan yang disediakan. Jadikan kisah cinta paling romantis keluarga anda bermula dari meja makan rumah anda sendiri. Cubalah..pasti menjadi.

Kat bawah ni saya letakkan resepi muffin blueberry…Selamat Mencuba!

Muffin Blueberry

Bahan-bahannya:

125 g mentega

100 g gula castor

180 g tepung naik sendiri

150 ml susu segar

100 gram buah blueberri

2 biji telur

2 sudu teh soda bikarbonat

Cara membuatnya:

Panaskan ketuhar pada suhu 170 C

Cairkan mentega

Masukkan gula ke dalam mangkuk dan tunagkan mentega ke atasnya. Kacau

Masukkan telur dan susu segar. Kacau menggunakan whisk ataupun garpu

Didalam bekas lain, campurkan tepung naik sendiri dan soda bikarbonat

Masukkan perlahan-lahan tepung ke dalam campuran tadi

Masukkan separuh dari buah blueberri dan gaul sebati

Sendukkan adunan ke dalam bekas muffin dan taburkan separuh dari buah blueberri ke atasnya

Bakar selama 15-20 minit

Feb 03

Muffin Durian

Suka makan durian tak? Saya memang suka makan durian tapi disebabkan kat rumah saya ni hanya saya saje yang ‘hantu’ durian, kadang-kadang malas nak membelinya. Bau durian aje dah membuatkan anak-anak saya pening. Tapi yang peliknya mereka ni, kalau tempoyak dibuat sambal memang kena tambah masak nasi pulak. Macam-macam la.

Muffin durian ni bukannya benda yang baru tetapi ia tidaklah seglamour durian crepe. Mungkin jugak kemunculan durian crepe tepat pada waktu kemunculan facebook. Rata-rata yang saya tahu muffin durian ni menggunakan durian yang dimasukkan sekali ke dalam adunan muffin. Berbeza dengan muffin durian saya ni, isi durian dimasak sehingga menjadi inti dan diletakkan di dalam muffin.  Rasanya memang sedap dan jika anda ‘hantu’ durian macam saya , anda boleh bubuh sebanyak mana yang anda suka.

Saya memang dah lama nak buat muffin durian ni apatah lagi bila bapa saudara dan ibu saudara sebelah suami saya suka sangat muffin durian ni. Bila aje berjumpa, mereka pasti bertanya, mufffin durian ada?. Kebetulan pada kenduri kahwin anak mereka dua minggu yang lepas, saya berkesempatan membuat muffin durian ni. Baru puas hati rasanya. Anyway, saya rekomenkan anda mencuba resepi ini. Inti durian menjadikan muffin durian ini ‘moist dan yang penting ‘special’ ..lain dari yang lain.

Inti Durian

1 mangkuk isi durian

1 sudu besar tepung jagung

3 sudu besar tepung custard

2/3 sudu besar gula perang (brown sugar)

150 ml susu segar

Sedikit garam

(Kuantiti barang bergantung kepada kepada banyaknya isi durian, boleh kurangkan sini dan sana, tak ada hal)

Masukkan  ke semua bahan  ke dalam periuk dan masak sehingga ianya pekat.

Muffin

125 gram mentega (dicairkan)

180 gram tepung naik sendiri

1 1/2 sudu teh baking powder

1/2 sudu teh baking soda

100 gram gula

150 ml susu segar

2 biji telur

Cara membuatnya:

Cairkan mentega dan campurkan dengan gula dan kacau

Pukul telur dan amsukkan ke dalam adunan

Satukan tepung bersama baking powder dan baking soda

Masukkan campuran yang diatas (basah) ke dalam adunan tepung

Kacau sehingga sebati ( gunakan garpu untuk mengacau supaya adunan  lebih cepat sebati- jangan overmix))

Masukkan separuh adunan ke dalam bekas muffin dan kemudian masukkan inti durian

Sendukkan adunan muffin sekadar menutup bahagian atasnya

Bakar pada suhu 180 c selama 15 minit