free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Oct 28

Nasi Bukhari

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atas fakta yang saya masih lagi terasa-rasa sedapnya makan nasi arab di Cyberjaya semalam membuatkan saya teringin nak masak nasi bukhari ini pulak. Mungkin bukan hari ini atau esok tapi berkemungkinan besar hujung minggu ni ke, bulan depan ke…siapa tahu. Kalau ada rezeki dan kalau semangat nak memasak ni masih berkobar-kobar..Insya Allah, jadilah nanti . Resepi ini adalah resepi dari sifu serta kawan karib saya, Kak Joi. Kami masak nasi bukhari ni bersama-sama untuk meraikan majlis harijadi suami saya tahun lepas. Kami makan bersama-sama dan beliau kongsikan resepi nasi bukhari ni di blog beliau. Itulah first time saya masak nasi bukhari. Sebelum ini asyik masak nasi minyak dan nasi tomato aje.

Lain sungguh rupanya memasak nasi bukhari ni. Kak Joi sungguh cerewet dalam bab penyediaan rempah. Katanya kalau rempah tak sedap tak guna masak nasi ni. Jadi nak masak nasi ni perlulah mengharungi pelbagai proses iaitu dari proses membuat rempah, memasak rempah, membakar ayam dan memasak nasi. Berpeluh-peluh jugaklah  memasaknya dan oh sebelum terlupa …membuat nasi bukhari ni juga memerlukan banyak kerja potong-memotong  kerana perlu menyediakan salsa( kerja yang paling saya tak suka….err..still consider ke nak masak ni hujung minggu ni).

Namun begitu memasak nasi bukhari ini tidak memerlukan kita untuk memasak lauk-pauk sampingan. Semuanya sudah dimasukkan sekali ke dalam kuah ayamnya. Nak menghidangkannya pun lebih mudah, tak memerlukan pinggan yang banyak. Tetapi yang lebih utama adalah rasa nasi ni memang sedap dan unik. Rasanya dah 2 atau 3 kali jugaklah  saya masak nasi bukhari in selepas itu. Memang sedap!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inilah rupa nasi bukhari yang sedang dimasak. Pakai rempah dibuat sendiri, puasnya rasa hati dan baunya harum semerbak. Saya memang rekomen anda mencuba resepi nasi bukhari ini kerana resepi ini sudah lama disimpan oleh tuan punyanya. Entah kat mana-manalah beliau belajar dan dah banyak kali beliau cuba dan cuba sehinggalah beliau menghasilkan resepi sebegini..Thanks Kak Joi. Kalau anda hendak menjengok resepi-resepi canggih yang lain, boleh pergi ke blog beliau disini.

Untuk resepinya saya copy-paste aje dari blog njoycook.blogspot.com

Nasi Bukhari

Bahan Untuk Memasak Ayam
 
Rempah
 
1 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar biji rempah yang dikisar
Campur ketiga-tiga bahan ini bersama sedikit air
Bahan tumisan:
Kulit kayu manis
Bunga lawang
5 ulas bawang putih
1 inci halia
5 ulas bawang merah
Sedikit daun ketumbar
1 mangkok bawang goreng yang sudah di kisar
1 ekor ayam dipotong 12
Sedikit minyak untuk menumis
 
 
Bahan-bahan Untuk Memasak Nasi
 
5 cawan beras basmathi
7 cawan air
1 cawan youghurt
sedikit lada hitam
Bahan untuk menumis
 
2 sudu besar ghee untuk menumis
5 ulas bawang putih
1 inci halia
5 ulas bawang merah
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Buah pelaga
 
Bahan-bahan untuk Salsa
 
3 biji buah tomato dan 2 biji timun jepun dipotong dadu
perahan jus dari 1 biji lemon
Sedikit lada hitam
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat rempahnya:
 
 
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan kesemua serbuk rempah sehingga wangi.
 
2. Masukkan ayam ke dalam kuali dan sedikit air, masak sehingga ayam separuh masak.
 
3. Masukkan bawang goreng yang telah dikisar dan daun ketumbar
 
4. Perlahankan api dan masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak dalam lebih kurang 1 jam
Sementara itu…
 Cara memasak nasinya:
 
5. Basuh beras dan toskan
6. Panaskan minyak sapi dan masukkan kesemua bahan tumisan
7. Tumis sehingga berbau wangi
 
8. Masukkan air yang telah disukat bersama youghurt dan daun ketumbar
 
9. Masukkan garam, lada hitam dan separuh dari rempah ayam tadi.
 
10. Tunggu sehingga ianya mendidih dan masukkan beras tadi
 
11. Kecilkan api dan tutup periuk dan tunggu sehingga nasi masak
Separuh dari rempah tadi boleh dilumurkan dengan ayam, dibakar dan kemudian masukkan bersama nasi dan bolehlah dihidangkan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Sementara itu…boleh buat salsa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
12. Masukkan tomato dan timun jepun yang telah dipotong dadu
 
13. Campurkan garam, sedikit gula, perahan lemon dan ladi hitam
 
14. Gaul hingga rata dan masukkan ke dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Dec 19

Happy Birthday…Tuan Suami

Wajah Kesayangan Hamba bersama butter cake dan madeira sauce

Pada 14 Disember yang lepas adalah  hari lahir suami saya.  Baru aje sambut birthday Arissa dan Anniversary pada bulan November lepas, tup-tup dah birthday suami pulak. Tak ada idea nak sambut macamana. Bukanlah nak buat party pulak kerana selalunya kami sambut sesama kami sahaja. Cumanya tak tahu nak ‘decide’ samada nak masak sendiri atau nak makan diluar. Kalau nak masak sendiri, nak masak apa dan tema apa pulak. Begitulah jugak kalau nak makan diluar kat mana  dan berapa pulak budgetnya.

Bagi saya menyambut harijadi sesama keluarga sangat digalakkan. Nak sambut macamana dan nak bagi hadiah apa bergantunglah pada kemampuan. Raikanlah harijadi dengan tujuan mensyukuri nikmat Allah, memuhasabah diri dan melahirkan kegembiraan dan kasih-sayang sesama anggota keluarga dan sahabat handai. Di sinilah terbinanya keharusan itu. Dalam Islam melahirkan rasa syukur dan rasa gembira sebagai tanda mensyukuri nikmat umur yang dikurniakan Allah. Firman Allah: “Dan terhadap nikmat Tuhan-Mu, maka hendaklah kamu menyebut-nyebutkannya (dengan bersyukur).” (Ad-Dhuha: 11). Doa-mendoakan antara satu sama lain, lebih-lebih lagi kepada sambutan harijadi seseorang.Yang penting carilah keberkatan semasa menyambut harijadi tersebut. Dapat menggembirakan orang yang disayangi, itulah yang paling menggembirakan…If you don’t show appreciation to those that deserve it, they’ll learn to stop doing the things you appreciate…betul tak!

Berbalik kepada cerita yang tak sudah tadi, akhirnya saya dan anak-anak tekad nak makan diluar sahaja. Kat Alicafe Tiga Rasa di Subang Business Centre. Tak jauh mana pun dan kebetulan kami pun belum lagi pernah makan disana.  Alicafe Tiga Rasa tengah ada promosi untuk set lunch / dinner. Jadi inilah hidangannya…

Siakap Tomyam..ikannya garing dan kuahnya superb!!!

Pak Choy

Telur Dadarnya pun sedap

Ayam Goreng ..rangup dan sedap

Nasinya lembut sesuai dengan citarasa kami sekeluarga

Betul ke harganya cuma RM 69.90 aje???

3 orang anak perempuan saya...

Ini hadiah dari Alia untuk bapa kesayangannya. Alia ni walau macamana pun dia mesti bagi hadiah untuk sesiapa punya birthday. Ini pun dia rasa bersalah sebab tak dapat beli hadiah untuk bapaknya sebab tak ada budget.

He,he,,,he. Inilah yang dikatakan rezeki.  Tetiba kawan rapat saya dan suami dan dah kami anggap seperti kakak sendiri datang kerumah dan masak Nasi Bukhari untuk ‘birthday boy’.  Sikit punya best ke, macam cerita ‘take home chef’. Alhamdulillah dapatlah kami makan Nasi Bukhari berulang-ulang kali. Jika anda hendak mencuba resipinya klik disini. Dijamin sedap!