free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Mar 01

Nasi Goreng Sambal Belacan

nasigoreng mak

Ni namanya nasi goreng sambal belacan. Yang ni bukan macam yang di jual kat kedai-kedai tom yam . Yang ni memang ‘rare’.  Memang jarang boleh jumpa rasa nasi goreng macam ni. Ni lah nasi goreng sambal belacan cara orang dulu-dulu masak. Sedapnya tak terkira. Kalau sapa yang tengah diet tu jangan datang dekat-dekat. Baunya aje dah boleh kecundang diet tu.

Kat rumah ni memang selalu masak nasi goreng macam ni. Lagi-lagi kalau ada lebih sambal belacan. Dari mak, bapak sampai la ke anak-anak semuanya suka nasi goreng macam ni.

Hari tu saya upload gambar nasi goreng ni kat facebook dan instagram . Ramai pulak yang mencuba dan terus jatuh hati kat nasi goreng ni. Korang kalau tak percaya, cubalah. Tak susah mana pun nak masaknya.

Ni lah antara masakan arwah mak yang paling saya rindu. Walaupun saya rasa saya buat dah rasa sedap dah tapi arwah mak buat beribu-ribu kali sedapnya. Arwah mak dulu jarang masuk dapur sebab arwah mak dulu bekerja. Tapi sesekali masuk dan masak memang menjilat jari kaedahnya. Mak memang ada air tangan. Masak apa pun sedap. Masih terkenang nasi goreng kunyit mak, puding kacang merah..emmmm sedapnya.

Nak masak nasi goreng belacan ni senang aje. Janji ada sambal belacan yang power. Lagi sedap kalau guna nasi sejuk. Ok, macam ni caranya.

Ambik nasi sejuk dan gaul bersama sambal belacan, sedikit kicap dan garam, ketepikan. Kemudian panaskan minyak dan goreng bawang merah sampai wangi. Masukkan nasi tadi dan goreng nasi sampai betul-betul garing. Dah pun siap.

Antara petua nak lagi sedap. Gaul nasi dengan sambal belacan sama rata. Kalau boleh picit -picit sikit nasi tu biar dia mesra betul bersama sambal, kicap dan garam. Lagi satu biar la bawang tu banyak sikit dan goreng sampai bawang tu berwarna perang dan wangi.  Ok, selamat mencuba tuan-tuan dan puan-puan.

May 15

Nasi Goreng Dan Laksa

Entah pukul berapa saya tidur semalam tak tahulah. Sedar-sedar pagi tadi saya menjerit memanggil suami kerana hari dah pun pukul 6.40 pagi. “Bang! Macamana ni dah 6.40, baju pun tak seterika lagi! Budak-budak tu semua tidur lagiiiiiii.” Saya panik tak hengat!

“Apa hal la pulak ni, kan ker hari ni hari Ahad.’ jawab sang suami selamba.

“Ha, hari Ahad?? Ingatkan hari Isnin,” sambung saya sambil mengurut dada. Tak pasal-pasal jantung berdenyut lebih kapasiti.

Lepas solat Subuh saya terus menyambung kerja saya di Internet. Tapi tak lama, lepas tu baik punya lentok, boleh sambung tido balik.  Mana tidaknya, tengok orang sebelah berdengkor balik lepas subuh, tak ker jealous jadinya. So saya pun landing semula.

Sedar-sedar balik, sekali lagi  saya menjerit bila tengok-tengok jam dah pukul 10.15 pagi. Janjinya pagi ni nak ke pasar membeli ikan untuk stock-up seminggu.  Terus saya ke dapur nak buat sarapan. Alamak mak mertua pun tak breakfast lagi… mesti dia lapar. Semalam plan nak buat tepek/lempeng tepung makan dengan ikan sardine tetapi alkisahnya dah terrrlambat, tengok pulak  nasi semalam banyak lagi maka taram ajerlah buat nasi goreng.

Hari ni saya buat nasi goreng ala-mak saya. Memang ini kegemaran anak-anak. Tiap kali opah deme datang, mesti deme suruh buatkan nasi goreng. Tapi itu dulu lah. Kini memandangkan opah dah tak berapa nampak dan nak jalanpun kena pakai wheelcha, sahlah saya yang kena take-over.

Nasi goreng ala-mak saya ni sebenarnya menggunakan lebihan sambal belacan. Lebihan sambal belacan tu digaul dengan nasi dan dicampur dengan garam dan sedikit kicap. Kemudian panaskan minyak dan goreng bawang merah ( lagi banyak lagi best ) sehingga terbit baunya. Lepas tu masukkan ajer nasi tadi dan goreng sampai nasi itu garing. Dah pun siap! Cubalah, memang sedap…

Akibat lambat ke pasar, ikan yang segar bugar pun dah habis. Yang tinggal hanyalah ikan-ikan yang dah lembik.  Adoi! Ini manyak susahla…. Suami saya cakap hari ni tak payah masak nasilah, nasi goreng tadi pun menambun banyaknya. Kalau macam tu kita masak laksa ajerla, kena betulla dengan ikan yang lembik tu..hehhe!

Maka laksalah untuk lunch dan buat pengetahuan semua, bila saya balik dari pasar, nasi gorengpun dah tinggal 2,3 jemput ajer dah. Sementara saya masak laksa, sempat lagi saya masak 2 paket sosej untuk anak-anak yang dah kelaparan. Sorry..hari ni jam tak menyebelahi mak, ok…


Lewat malam anak-anak mintak belikan tosei untuk dinner. Saya dan suami pun keluar mencari tosei kegemaran anak-anak di Taj Restoran di SS 12 Subang Jaya. Sedap oooo.

Kemudian dek kerana terlebih rajin  lepas ajer makan malam saya buat pulak kek pisang . Kek dah siap dan nampak sedap dan saya bercadang hendak buat American Frosting untuk menyalut kek besok pagi….. takkan nak makan kek memalam buta ni kan???