free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Aug 31

Fantastic Family Time

DSC03424

Anak saudara sulong saya Faizah (anak kakak sulong saya Yong)sudah selamat diijabkabulkan dengan pasangannya Ezwan Nizam kelmarin 30.8.2014. Alhamdulillah syukur kami panjatkan ke hadrat Allah SWT kerana perancangan dan majlis walimah yang berlangsung di rumah Faizah di Bandar Seri Botani, Ipoh pada siang semalam dan majlis di rumah Nizam siang tadi (31.8.2014) selamat dijalankan.

DSC03482

 DSC03519

Tahniah Faizah and Nizam. We are so so very happy for you two. 

Bila tarikh majlis kawen Faizah ditetapkan tak lama dulu, saya sangat teruja sebab selalunya masa-masa kenduri kahwin lah adik beradik saya dapat berkumpul. Dan rasanya sudah lama sungguh kami adik-beradik serta keluarga masing-masing tidak dapat berkumpul serentak sekali. Yelah bukan senang nak mengumpulkan kesemua sekali dek kerana kekangan masa serta kesibukan harian. 

Namun begitu, semakin dekat dengan hari majlis berlangsung semakin excited saya jadinya, walaupun masih ramai yang tak dapat confirm whether dapat datang or not. 

Tapi makin dekat hari majlis, our family Whatsapp group pun busy memanjang … buzzing with messages bertanyakan latest updates mengenai majlis yang bakal berlangsung. Five days before wedding, tetiba my niece Nisah came up with a brilliant idea that all cousins and and uncles and aunts to don baju ikut tema warna. If you know my family yang amatlah sukar nak bergaya ni, nak achieve something like this memang lah such big task (Keluarga saya sendiri pun sampai sekarang tak dapat2 lagi nak merasa beraya pakai baju dengan satu theme colour – sebab ada jer sorang dua yang mengelat ). 

True enough, Nisah’s suggestion sparked off never ending thread in our Whatsapp group sebab everybody just could not decide which colour to choose. Nasib baik kami mak-pak sedara cepat2 decided to go with brown or shades of brown as our theme colour (anak-anak sedara pulak finally decided biru and purple sudahnya).

PhotoGrid_1409497480117

And I was extremely thankful and bersyukur sebab all my sisters and brothers (despite tak berapa sihat and all) serta their spouses took the time and attended the wedding semalam.

My elder sister Kak seperti biasa menjadi “mandor”  bagi pihak keluarga sebab rumah dia pun di Perak dan lagipon dia amatlah capable and effective menjadi orang kuat kenduri kendara. My family also left USJ after Friday prayer (a day before majlis berlangsung).

Abang saya Nyah dari Cheras and Abang Lan dari Sungai Buloh came down Saturday morning. 

And the best part was all of us came in our chosen warna tema. Whoaaaa…. achievement tuuuuu. 

Apapun, majlis berlangsung rather smoothly dan memang saya amat happy sebab dapat bersuka ria dengan anak2 saudara… serta cucu saudara (walaupun beberapa orang still tak dapat datang). 

Dan saya pulak dapat memaksa anak saudara saya yang paling payah jumpa Zaki untuk berselfie dengan saya. Another achievement tuuuuu.

20140830_092738

Dan of course peluang yang ada digunakan untuk mengambil gambar sebanyak mungkin 

DSC03441

PhotoGrid_1409384256647

PhotoGrid_1409396563246

IMAG0910

DSC03499

faizahkahwin1

Apapun semoga Allah memberkati dan merahmati rumahtangga Faizah dan Nizam sehingga ke syurga..

Jan 07

Santai Sunday – Kenduri Kahwin Shibli Dan Naslia

Hujung minggu yang lepas ini telah berlangsungnya wedding anak saudara saya Shibli dan pasangan Naslia. Dah jadi suami dah anak sedara saya Shibli ni. Cepatnya masa berlalu. Dulu semasa saya masih bujang, Shibli adalah salah seorang anak sedara yang rapat dengan saya. Maklumlah saya pulak mak sedara bongsu, maka anak-anak kakak dan abang2 saya  yang masih kecil memang rapat la dengan saya.

Majlis nikah berlangsung pada hari Tahun Baru tempoh hari, malangnya saya tak dapat hadir ke Bukit Antarabangsa kerana suami saya bekerja.  Namun majlis pihak Naslia yang berlangsung last Saturday saya pastikan untuk tidak ketinggalan. Besoknya majlis menyambut menantu pula diadakan di rumah kakak sulong Shibli, Shadilia di Saujana Utama 3. Alhamdulillah kedua-dua majlis selamat berlangsung. Dan pasangan pengantin pulak tampak gorgeous sekali, ye tak?

Saya dan suami bersama pengantin baru

Keluarga sebelah saya

Masih teringat-ingat daging masa kenduri sebelah perempuan ..sedap

Bersanding di Sungai Buluh

Pengantin bersama emak saya

Semuanya cun-cun kan...

Oh ya, balik dari kenduri  suami saya mengajak kami sekeluarga pergi melawat Setia City Mall la plak di Setia Alam. Memang betul la bak kata orang, the mall is awesome… semua ada! Yang penting ada fountain yang menarik…

May 22

Weekend Yang Prolific

Entah mengapa saya rasakan weekend kali ini begitu cepat berlalu. Sekarang dah malam Isnin dan besok mulalah routine biasa kembali… anak-anak ke sekolah, suami ke office dan saya di rumah mengadap kerja rumah dan kerja Internet Marketing saya yang tek berkesudahan. Biasalah tu ya.

Apapun semalam saya bangun agak lewat, maklumlah dapat cuti solat. Tetapi bila saya terjaga dari tidur, saya dan suami bersiap-siap sebelum menuju ke Shah Alam… ke kedai barangan kek Bagus di Seksyen 13. Sudah agak lama saya tak ke sina, sudah expand satu lot kedai lagi rupanya. Selalunya saya ke USJ 8 sahaja kerana kat situ pun ada kedai barangan kek. Tetapi Bagus ni lebih besar dan banyak la jugak pilihan.

Setelah itu kami ke kedai borong SSW di Seksyen 27 Shah Alam. Kadang-adang kalau tak ke Mydin, kami akan ke sina untuk beli barangan dapur sebab kat sina murah dan menarik harganya terutama di zaman-zaman harga mahal sekarang ini.

Kemudian kami balik dan sampai di rumah sudah pun 2 petang. Penatlah jugak rasanya. Lepas mandi-manda saya mengadap komputer sekejap sementara suami (gigih pulak dia weekend ni) dan dua anak dara saya ke Subang Parade nak mencari buku di MPH. Ini routine bulanan mereka, itu sebab rumah saya penuh dengan buku. Itu pun dah banyak kami jual second hand. Lepas jual, depa beli lagik…begitulah kitarannya.

Selepas Maghrib, saya dan suami ke rumah abang saya di Cheras pulak (anak-anak tak ikut sebab mereka sibuk nak exam) kerana nak melawat cucu terbarunya. Anak keduanya Affan dan isteri Ila baru menerima kehadiran anak kedua mereka hari Khamis lalu… Noraeen Azzara nama diberi. Alhamdulillah.

Itu hari Sabtu semalam. Hari ini pulak tak kurang sibuknya… mengalahkan ketua biro wanita sahaja. Pagi-pagi lagi saya dan suami (maklumlah best friend saya… ke sana ke mari asyik berdua)  ke Taipan  untuk membeli stok ikan dan ayam seminggu di Pasar Pagi Ahad…. Yang memang kami lakukan every week. Kat sini best sikit nak membeli sebab harga pun boleh tahan dan yang penting oleh beli ikan fresh lagi segar. Oh ayat redundant sangat tu. Apapun yang kelakarnya bila saya turun saja kereta di sana pagi tadi, baru saya tersedar yang saya  pakai seluar terbalik. Alamak malunya. Saya dah macam nak ajak suami balik rumah dulu nak tukar balik tetapi suami saya kata tak de sapa perasan. Nasib baik saya pakai blouse panjang… tak ada lah ketara sangat. Tetapi tiba-tiba suami boleh tanya,” Eh macam mana pakai zip seluar tadi? Tak kan tak perasan?”. “Ceh!!!!”

Selepas tu kami pun melencong ke Taj Curry House di SS 12 Subang Jaya (area dekat SJMC) sebab nak breakfast. Memang tersangat melencong  tapi  kerana tosei dia agaklah sedap, maka kami pun ke sana lah jugak.

Lepas tu kami balik terus ke rumah nak pergi mana la lagi .. dengan ikan bagai nak rak kat dalam bonet kereta. Sampai di rumah, saya tengok rancangan favourite saya NCIS dan Criminal Minds…. Sambil-sambil tu saya tolong  kemaskan barang-barang mak mertua saya dan berbual-bual. Multi-tasking sungguh.

Selepas memasak dan membasuh baju, kakak ipar saya Kak Zai singgah bersama anak dia Fudel menghantar kan barang-barang hantaran Fudel… dia nak kahwin June nanti. Saya tak ada lah terror mana pun  tapi sekali sekala saya ada lah juga tolong-tolong buatkan hantaran mana-mana anak saudara yang meminta tolong. Minat pun ada.

Apapun selepas mereka pulang, semangat pun tengah berkobar-kobar, saya pun mengajak suami untuk ke SSF di Puchong (tempat barangan hiasan favourite tu) umtuk membeli barangan bagi mencantikkan hantaran nanti. Nasib baik suami saya okay. Lepas tu saya diiring Alia dan Asma pun ke sana lah pulak.

Bukanlah nak cakap apa, tapi saya memang suka hiasan dalaman dan yang sewaktu dengannya maka berada di SSF ibarat berada di sebuah taman indah. Memang indah pun. Ke sana ke mari kami berempat berangan nak beli semua barang yang ada.

Lepas tu kami naik ke tingkat atas ke bahagian perkahwinan… lagilah rambang mata. Riuh rendah jugaklah kami berempat mencari segala hiasan yang diperlukan sampai suami saya pun cramp kaki. Hehehe.

Memanglah memenatkan tapi puas hati sangat.

Itulah dia weekend saya… kini saya dan Asma sedang bereksperimen dengan bunga-bunga hantaran. Nanti saya cerita lagi tentang minat saya yang ini ya…