free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
May 25

Starry Arabian Night – Pullman Bangsar

20150506_193844

Jadikan Pullman Bangsar sebagai pilihan berbuka puasa anda nanti. Tahun ini Pullman, Bangsar dengan tema “Starry Arabian Night’ akan kembali kasi gempak dengan buffet ramadhannya yang awesome. Tambahan pula tahun ini akan ditambah dengan pelbagai juadah Ya Habibi . Dengar cerita chefnya didatangkan khas dari Negara Yamen.   

Himpunan menu-menunya terdiri dari juadah yang terkenal di sana seperti Shish Tawook, Sharwarma, Spicy Marinated Sea  Bass, Lamb Kofta and much more to compliment the culinary experience.

20150506_191631

Saya telah dijemput untuk menikmati makanan-makanan tersebut tempohari. Ala-ala preview la katakan. Tengok ajer gambar kat atas tu, sungguh macam begitu ‘rare”. Macam takut pulak nak merasanya. Tapi bila dah rasa memang cukup rasa rempah ratusnya. 

20150506_191649

Nasi ni memang sedap ..Lembut jer. 

20150506_191621

Lamb with Arabian Marination. Mungkin disembabkan rempah -ratusnya, lamb ini sangat juicy dan tak ada bau hamis langsung.

20150506_191746

Presentation yang cantik…kan

20150506_191603

A popular dessert

20150506_191855

Tengok namanya…menarik

20150514_143608

Ok bagi sesiapa yang dah teringin nak merasa pelbagai masakan dan juadah Ya Habibi ini bolehlah datang ke Pullman, Bangsar mulai 21 Jun sehingga 16 July 2015 bermula jam 6.30 petang -10.30 malam.

Harganya standard la….rm 140 nett per person only ( 50 % diskaun untuk mereka yang berumur  diantara 6-12 tahun.

Reservation boleh dibuat dengan menelefon +6032298 1855. 

Oct 27

Up Close With George Calombaris – Juri Masterchef Australia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minggu lalu suami saya bertanya samada saya nak ikut beliau menghadiri media conference bersama George Calombaris, salah seorang juri rancangan Masterchef Australia. Ibarat orang mengantuk disorong bantal, sudah tentulah saya tidak mahu melepaskan peluang ini. Tambahan pulak rancangan Masterchef Australia adalah salah satu rancangan kegemaran saya. Pucuk dicita ulam mendatang la kan.

Saya dan suami memang suka Masterchef Australia sebab juri-jurinya termasuk George ni begitu supportive dengan para peserta, tak seperti versi Amerika yang juri-jurinya garang-garang tak pasal2 – stress kita yang menonton ni.

So petang tadi saya saya dan suami pun ke Pullman Kuala Lumpur di Bangsar di mana George bertemu para penggiat media. Menariknya beliau mencuba tiga makanan popular Malaysia – asam laksa, nasi kerabu dan oyster goreng (makanan popular Cina). Sewaktu sessi berkenalan siang tadi beliau juga bercerita yang malam sebelumnya beliau dibawa menikmati hawker’s food di sekitar KL dan mencuba makanan Malaysia seperti Nasi Lemak, Bubur Pulut Hitam, Char Kuey Teow dan Cendol. And he was raving about rojak non stop, apparently his favorite Malaysian dish.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Di sesi petang tadi juga George membuat demo masakan dan resepinya ialah Poached Chicken with Miso Hummus and Green Mango Salad. Malangnya dek kerana terlampau teruja, saya langsung tak menyalin resipi masakan ini. Sekarang ni pun saya dah ingat-ingat lupa akan resipinya. Alahai.

Apapun seronok dapat melihat betapa pro nya George membuat demonstrasi masakan and everybody were definitely glued watching him going through the paces. Boleh dijadikan panduan ni… kot-kot la saya kena buat cooking demo nanti. And the best part of all was we got to sample George’s masterpiece. And the one-word verdict – Sedap.

It was indeed a pleasure for me yang sangat suka memasak ni to be able to attend such an event. An eye opener and hope there will be more opportunities like this in the future.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akhir kata, I would like to end this entry with what George Calombaris said this afternoon – “I cook not for the stomach. I cook for the soul.” Oh yes, right on!

Jul 06

Berbuka Puasa Di Pullman Bangsar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Berjuadah Bersama Di Pullman Dinner Buffet”, itu adalah iklan yang dikhabarkan . Namun ianya adalah suatu pesta makanan berbuka puasa yang menghidangkan lebih daripada 150 juadah makanan yang begitu ‘authentic’ dan menyelerakan. Saya berkesempatan hadir berbuka puasa di Pullman Bangsar pada hari Jumaat yang lepas. Sapa tak nak tolak rezeki dapat makan free. ..kan.

Saya rasa begitu berbesar hati untuk berkongsi tentang pakej berbuka puasa di Pullman, Bangsar ini. Suasananya begitu santai sekali. Susunatur meja dan  makanan serta tempat menjamu selera yang luas menjadikan orang ramai tidak perlu beratur panjang untuk mengambil makanan. Itu dah satu hal yang saya suka…..

Makanannya pula bermacam-macam dan disediakan oleh chef-chef yang berpengalaman yang dapat menyediakan makanan yang begitu asli dan rasanya yang boleh mengingatkan kita kepada keenakan masakan kampung. Ikan masin , sambal, gulai lemak dan macam-macam lagi. Hilang rasa rindu kepada masakan kampung.

Dibahagian luarnya pula  diletakkan gerai-gerai yang menghidangkan pelbagai juadah tempatan seperti Roti Canai, Roti Tisu, Kambing Panggang, Satay, Lemang, Ketupat, Pecal, Rojak, Asam Pedas dan yang paling menarik sekali adalah gerai yang menghidangkan durian kampung yang ‘fresh’. Yang ni memang saya tak boleh tolak.

Disamping itu, Pullman Bangsar meraikan semangat kekitaan  dengan menawarkan Solat Terawih berjemaah disamping mengalunkan azan semasa waktu berbuka puasa.  Itu adalah satu kelainan yang berbeza dengan tempat-tempat yang lain. Surau yang disediakan untuk bersolat juga agak selesa dan luas.

Harga bagi pakej berbuka puasa di Pullman Bangsar adalah RM 125.00 seorang dengan potongan sebanyak 50% diskaun untuk kanak-kanak yang berumur 6-12 tahun. Berjuadah Bersama di Pullman Dinner Buffet bermula dari 29 Jun 2014 ke 25 July 2014 (6.30pm to 10.30 setiap hari)

Jadi bagi mereka yang berminat untuk merasai sendiri kelazatan dan suasana berbuka puasa yang eksotik, anda boleh membuat tempahan dengan menelefon talian 03-60322981855

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rojak… anda boleh gaul sendiri bahan2nya mengikut citarasa anda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ikan Masin, ulam dan sambal tak ada dalam gambar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ini makanan ‘authentic’ India

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasi briyaninya lembut, gebu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roti Nan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ayam Masak Tikka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dalca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasi Hujan Panas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itik Masak Kurma

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yang ni my favourite..Sambal tempe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ikan Tenggiri Masak Cili

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Section untuk dessert pulak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuih -Muih Tradisional dan Moden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yang ni memang sedap

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tempat makan diluar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seperti biasa tak sah kalau tak ada kambing bakar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aneka Bubur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boleh baca kan ..DURIAN