free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Mar 10

Julia Child’s recipe: Reine de Saba

reinedesaba

Bonjour!

Yes. Hari ni nak share resepi kek Julia Child. Kek ni adalah antara kek Julia yang paling famous, reine de saba (Julia’s Child Almond and Chocolate Cake).

Kek yang kat atas tu dah  lama buat. Cuma hari ni jer baru nak upload kat sini. Kalau tak percaya datang la ke rumah. Memang habuk kek pun tak ada. Tapi bila diperhatikan balik kek kat atas tu rasa teringin pulak nak makan. Rasa macam nak buat dan dan ni. Emmmmm….macamana ni.

Saya dah banyak kali mencuba kek reine de saba ini. Tapi kali ini hasilnya memang saya puas hati.  Jika anda seorang yang sukakan coklat, kek ini adalah pilihan yang terbaik. Rasanya sangat berbeza kerana kat dalamnya ada almond. Bila almond dicampurkan dnegan coklat, rasanya lain macam tau. Tapi satu benda tentang kek ini ialah ianya bukanlah jenis kek yang gubu gebas. Ianya kek yang padat. Makan sikit jer pun dah puas.

Sekarang ni nak masuk bab berangan. Tau tak masa saya buat kek ni saya terfikir kot kot lah saya boleh tubuhkan satu kumpulan yang boleh di panggil ‘Cookbook Club”. Bolehlah sekali-sekala  berkumpul dan mencuba resepi-resepi dari buku masakan chef-chef ataupun dari blog-blog yang terkenal. Best kan? Setiap orang masak dua jenis masakan dan kemudian berkumpul untuk makan tengahari. Lepas tu, bolehlah dapat merasa pelbagai makanan yang sedap-sedap dan buat review masing-masing.  So Cookbook Club is both a great excuse to get together with food-loving friends and a lovely way to explore a cookbook. Ada sapa nak join tak? Kak Yan teringin betul ni.

Jadi bagi sesiapa yang nak mencuba buat kek ni boleh ikut je resepi di sini.

Sekali cuba mesti nak buat lagi dan lagi. Guna coklat yang berkualiti tinggi ye anda-anda semua. Barulah kek rasa sedap.