free wordpress themes Premium Wordpress Themes
Entries RSS

By Category :

Live Traffic

Jumlah Pengunjung

free counters
Jun 06

Resipi Nasi Kerabu

Sudah sarapan?

Memang dah lama saya teringin nak masak nasi kerabu. Kalau bab-bab kerabu ni memang anak-anak saya suka. Saya malas betul  nak masak nasi kerabu ni bila tang kena keluarkan isi ikan dan bab-bab menghiris segala ulam-ulaman. Renyah sikitla rasanya dan saya pun memang agak lemah dalam hal memasak yang memerlukan kesabaran yang tinggi. Kalau masak yang main campak-campak tu saya suka..i like!

Berbalik kepada nasi kerabu. Alkisahnya nasi kerabu ni biasanya dijadikan santapan sarapan bagi orang-orang di Pantai Timur. Berlainan pula bagi saya, nasi kerabu boleh dijadikan sarapan, lunch, dinner, supper….dalam lain perkataan boleh dimakan sepanjang hari. Iyelah semua barang dah naik harga kan, kena lah berjimat. Jadi sepanjang hari semalam, satu keluarga menikmati nasi kerabu dan nasi kerabu….sedap!

Resipi Nasi Kerabu

Resipi ni saya dapat dari sepupu saya Kak La. Tak tahulah jika ia betul-betul original atau dah digodek-godek oleh Kak La. Kalau ada pun memang sah-sah saya dah kena tipu. Saya ada jugak sepupu orang Kelantan tapi nak mintak resepi kat deme rasa macam was-was jer sebabnya tak pernah pulak saya tengok deme masak nasi kerabu..ish,ish…Walau apa pun resipi ni memang sah dan sah nasi kerabu anda menjadi..special!

Bahan-bahan:

Nasi putih – dimasak seperti biasa

Kobis, taugeh, pucuk gajus, timun, daun kesom dan apa-apa ulam yang anda suka – di hiris halus

Goreng keropok bayak-banyak

Kelapa di goreng tanpa minyak sehingga berubah warna

Untuk kuahnya:

Cili kering, bawang putih, bawang merah dan belacan di kisar dan ditumis hingga garing

Masukkan santan dan masak sehingga pecah minyak

Masukkan serai yang dititik,garam, gula, asam dan kerisik

Akhir sekali masukkan budu dan hirisan cili padi

Untuk ikan :

Ikan di rebus/ di bakar

Asingkan isinya dan dicampur dengan hirisan serai, hirisan bawang dan halia serta bunga kantan, yang dihiris halus dan sedikit gula kabung dan garam

Side dish:

Telur masin/ikan goreng tepung/ daging masak kunyit dll..